Portal Pszczelarski

Krystalizacja miodu – patoka a krupiec

Na zdjęciu: słoiki z miodem przepasane kokardką. Źródło zdjęcia: etsy.com/listing/123643356/golden-honey-wedding-favors-with-gold?ref=shop_home_feat

krystalizacja miodu patoka krupiec stan skupienia miodu miód płynny miód skrystalizowany miód kremowany pożytki dojrzałość miodu miód rzepakowy miód spadziowy miód melocytozowy

Krystalizacja miodu – patoka a krupiec

Większość miodów z biegiem czasu krystalizuje, czyli ze stanu płynnego (patoki) przechodzi w stan stały (krupiec). Tempo krystalizacji jest różne w zależności od rodzaju miodu.

Każdy miód krystalizuje w nieco inny sposób. Kryształy mogą pojawiać się w postaci jednolitych i drobnych kryształków albo grubych i bardzo twardych kryształów, które osadzają się w płynnym osoczu. To, jak szybko miód krystalizuje zależy od pożytku, na jakim pszczoły zbierały nektar oraz od stopnia dojrzałości miodu. Warto przy tym pamiętać, że krystalizacja jest procesem naturalnym i w żadnym stopniu nie obniża właściwości smakowych i zdrowotnych miodu. Miód w formie patoki ma takie same właściwości, jak krupiec. Te miody, które dość długo krystalizują, są zwykle sprzedawane w postaci płynnej. Natomiast miody, u których krystalizacja przebiega bardzo szybko, są zwykle kremowane. Dzięki czemu konsument otrzymuje miód o konsystencji idealnej do rozsmarowywania.

Dużo szybciej procesowi krystalizacji ulegają te miody, które mają dużą zawartość glukozy, na przykład miód rzepakowy. Jeśli kupimy miód w stanie płynnym i jest on bardzo słodki, możemy spodziewać się, że bardzo szybko ulegnie on krystalizacji. I nie będzie to w żadnym razie efekt złego przechowywania, tylko naturalna reakcja, zachodząca w czasie. Ciekawym zjawiskiem jest też krystalizacja miodu jeszcze wtedy, gdy znajduje się on w plastrach. Ma to miejsce w przypadku miodu otrzymywanego ze spadzi. Powstaje wtedy miód melocytozowy, który jest dość trudny do odwirowania, za to ma wyjątkowe właściwości zarówno smakowe, jak i lecznicze.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 124

Zobacz również:

Miód płynny, skrystalizowany czy kremowany – który wybrać? 

Kremowanie miodu – metody

Właściwości miodu

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 23866

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Powiatowa Konferencja Pszczelarska w Proszowicach 2016

Wykaz linii hodowlanych pszczół dla których otwarto rejestry - matki pszczele 2014

Słodka niedziela w Skansenie 2016

Arboretum Inspiruje

Arboretum Inspiruje

Partner serwisu

Projekt edukacyjny realizowany w Gimnazjum Publicznym nr 1 im. Ks. Jana Twardowskiego w Czechowicach-Dziedzicach. W tym roku działania projektowe skupiają się wokół pszczół. Projekt jest laureatem konkursu grantowego „Z Kujawskim pomagam pszczołom”. Więcej na Facebook'u: Arboretum-Inspiruje

Kolorowanka o pszczołach dziełem gimnazjalistek

Arboretum Inspiruje do pomagania pszczołom

Arboretum Inspiruje podczas Święta Pszczół

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Linia pszczół car: CNT

Pszczoły robotnice i ich funkcje w rodzinie pszczelej

Agencja Rynku Rolnego - podsumowanie roku 2013