Portal Pszczelarski

Szkolenie pszczelarskie w Bielińcu 08.2017 - relacja z wydarzenia

pszczelarstwo podkarpackie relacja z wydarzenia Regionalne Koło Pszczelarzy Barć w Bielińcu Wiesław Piędel Tadeusz Dylon Szkolenie pszczelarskie w Bielińcu 2017

W sobotę 19.08.2017 r. w Wiejskim Domu Kultury w Bielińcu odbyło się szkolenie dla członków Regionalnego Koła Pszczelarskiego BARĆ w Bielińcu. Tematem szkolenia były przepisy prawne dotyczące hodowli pszczół. Wykład trwał sześć godzin, a prowadził go prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarskiego w Rzeszowie pan Tadeusz Dylon. W szkoleniu wzięło udział 24 pszczelarzy należących koła. 

Szkolenie odbyło się dzięki środkom pozyskanym ze złożonego projektu do Lokalnej Grupy Działania "Partnerstwo dla Ziemi Niżańskiej" pt. "Nasza Pasieka". Całkowite dofinansowanie projektu to kwota 450,00 zł. 

W ramach projektu członkowie koła udadzą się również na wycieczkę do pasieki "ULIK" w miejscowości Mokrelipie, odwiedzą Ośrodek Edukacyjno-Muzealny przy Roztoczańskim Parku Narodowym w Zwierzyńcu i stawy "ECHO" przy Roztoczańskim Parku Narodowym. Czeka ich jeszcze jedno szkolenie, którego tematem będzie hodowla pszczół.

Źródło informacji:

Wiesław Piędel, Prezes Regionalnego Koła Pszczelarzy BARĆ w Bielińcu



Liczba wyświetleń artykułu: 1437

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Pierniczki świąteczne z miodem

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim