Portal Pszczelarski

Wyjazd pszczelarzy PZP w Tarnowie i WZP w Rzeszowie na Ukrainę 2017

pszczelarstwo małopolskie pszczelarski podkarpackie Pogórski Związek Pszczelarzy w Tarnowie Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Rzeszowie Mykola Hrybok Janusz Filip Isztwan Kereka

W dniach 22-25.06.2017 r. pięćdziesięcioosobowa grupa złożona z przedstawicieli Pogórskiego Związku Pszczelarzy w Tarnowie oraz Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie odwiedziła gościnne mury Lwowa oraz zwiedziła "dzikie ostępy" ukraińskiego Zakarpacia. Z ramienia pszczelarzy stronę ukraińską reprezentował Mykola Hrybok profesor Politechniki Lwowskiej ale również prezydent lwowskiego Koła "RIJ". Jako członek Zarządu Związku Pszczelarzy Ukrainy jest on odpowiedzialny za współpracę między pszczelarzami naszych krajów.

Po Lwowie oprowadzał całą grupę oryginalny przewodnik – Dzvina Leus (również lekarz, poeta, śpiewaczka). Zwiedzono najważniejsze zabytki, a ukoronowaniem całej tej części było zapalenie zniczy na grobach Cmentarza Łyczakowskiego: Marii Konopnickiej i profesora Ciesielskiego oraz na Cmentarzu Orląt Lwowskich przez członka zarządu Pogórskiego Związku – Janusza Filipa. Dodatkowo pod Pomnikiem "Pojednania" kwiaty złożył prezes Koła "RIJ" ze Lwowa.

Zakup sprzętu pszczelarskiego to dodatkowy punkt, który został zrealizowany we Lwowie. Lwów żegnał nas "łzami deszczu", a Zakarpacie przywitało upałem. Po instytucie "Vuczkowe" oprowadził nas Vasyl Plyska, który zapoznał nas z wychowem matek "Karpatek" typu Vuczkowe. W miejscowości Tiacziv rodzina Vasyla Doczyncia ugościła nas nalewkami na miodzie, a kilka osób mogło skorzystać z dobroczynnego działania apiterapeutycznego domku. Cała rodzina angażuje się w hodowlę pszczół Karpatek typu Senevirskiego oraz dystrybucją produktów pszczelich.

W mieście Chust odbyła się mała konferencja poświęcona pszczelarstwu na Ukrainie i w Polsce. Z ukraińskiej strony Wiktor Papp – pracownik naukowy Instytutu Pszczelarstwa omówił działalność jego prywatnego przedsiębiorstwa, bo tak można nazwać 800-ulową pasiekę, którą łącznie z rodziną zajmuje się od wielu lat. Problemy z wędrówkami oraz ze zbyciem znacznego asortymentu produktów pszczelich i ogarnięcie całości to dla niego potężne wyzwanie. Janusz Filip omówił główne trędy gospodarki pszczelarskiej w Polsce, a Mykola Hrybok przedstawił swój punkt widzenia na prowadzenie stu pniowej pasieki.

Mukaczewo, gdy do niego wjeżdżaliśmy błyszczało światłem ulicznych lamp, a wieczorne rozmowy Polaków z Ukraińcami zakończyły się grubo po północy. Mukaczewo (dawniej Munkacz) to miasto wielu wyznań i narodów: Węgrów, Słowaków, Niemców, Polaków, Żydów, Rosjan i oczywiście Ukraińców choć w tym przypadku można by się spierać czy nie Rusinów (Ruś Zakarpacka). Do południa w niedzielę odwiedziliśmy pasieki Isztwana Kereka – dyrektora Filii Instytutu Pszczelarstwa oraz doktora Vasyla Gajdara – nestora hodowli pszczoły Karpackiej. W każdej pasiece wymieniano się doświadczeniami, a uczestnicy wycieczki mogli zaopatrzyć się w materiał hodowlany z pierwszej ręki. Wieczorny przejazd przez granicę i awaria autokaru w drodze powrotnej były koszmarem, ale jak powiedział jeden z pszczelarzy: "złe szybko się zapomina, a dobre pozostaje" i taka w naszych sercach i umysłach pozostała Ukraina.

Wyrazy podziękowania dla Mykoli Hryboka oraz kierowców firmy "Jakubas".

Janusz Filip

Zobacz również:

Wycieczka pszczelarzy PZP w Tarnowie i WZP w Rzeszowie na Ukrainę 2017 (galeria zdjęć)



Liczba wyświetleń artykułu: 2611

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę

Kaczka po mazursku

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Nalewka jaśminowa z miodem

Wigilijne łazanki na bogato

Bigos staropolski na winie z miodem

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Miód - produkt pszczeli

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Propolis - produkt pszczeli

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Kruidnoten - holenderskie ekspresowe pierniczki z miodem

Kurczak teriyaki z miodem

Ogórki z miodem