Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich 2012/2013

Na obrazku: logo ARR i informacja o Wsparciu Rynku Produktów Pszczelich w sezonie 2012/2013. Źródło obrazka: arr.gov.pl

Agencja Rynku Rolnego ARR Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich sezon pszczelarski 2012 sezon pszczelarski 2013

Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich 2012/2013

Wsparcie rynku produktów pszczelich odbywało się w sezonie 2012/2013 w ramach trzyletniego Krajowego Programu Wsparcia Pszczelarstwa w Polsce. Dotyczył on sezonów 2010/11, 2011/12 oraz 2012/13.

Pomoc w ramach mechanizmu była kierowana do branży pszczelarskiej, a jej końcowymi odbiorcami mogły być gospodarstwa pasieczne, które posiadały weterynaryjny numer identyfikacyjny bądź były wpisane do rejestru prowadzonego przez powiatowego lekarza weterynarii. W imieniu indywidualnych pszczelarzy o refundację środków finansowych ubiegały się związki, zrzeszenia, stowarzyszenia i inne organizacje pszczelarskie. Pszczelarze niezrzeszeni nie mogli skorzystać z pomocy w ramach „Wsparcia rynku produktów pszczelich” w sezonie 2012/2013.

Refundacji w ramach programu realizowanego w sezonie 2012/2013 podlegały całkowite lub częściowe koszty netto, poniesione na realizację następujących działań: prowadzenie szkoleń, zakup sprzętu pszczelarskiego, zakup leków do zwalczania warrozy, zakup lawet do przewozu uli, zakup pszczół, a także zakup sprzętu laboratoryjnego, wykonanie analiz jakości miodu oraz wdrażanie programów badawczych. Można było otrzymać refundację w wysokości od kilkudziesięciu do nawet stu procent wartości poniesionych kosztów na poszczególne działania. Projekty w ramach „Wsparcia rynku produktów pszczelich” można było składać do 20 października 2012 roku. Realizacja projektów zakończyła się natomiast 14 sierpnia 2013 roku — w tym nieprzekraczalnym terminie pszczelarze musieli złożyć wniosek o refundację wraz z kompletem wymaganych dokumentów (między innymi dowodów zakupu lub poniesionych kosztów).

Opracowano na podstawie:
„Warunki ubiegania się o refundację kosztów poniesionych w ramach realizacji mechanizmu Wsparcie rynku produktów pszczelich w latach 2010/2011, 2011/2012, 2012/2013”, www.arr.gov.pl, 12.11.2014 r.

Zobacz również:

Dla kogo pomoc z Agencji Rynku Rolnego?

Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich na rok 2014

Warunki mechanizmu "Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich" 2014/2015, 2015/2016

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 1547

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Marchewka z jabłkiem i miodem

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami