Portal Pszczelarski

Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich 2012/2013

Na obrazku: logo ARR i informacja o Wsparciu Rynku Produktów Pszczelich w sezonie 2012/2013. Źródło obrazka: arr.gov.pl

Agencja Rynku Rolnego ARR Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich sezon pszczelarski 2012 sezon pszczelarski 2013

Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich 2012/2013

Wsparcie rynku produktów pszczelich odbywało się w sezonie 2012/2013 w ramach trzyletniego Krajowego Programu Wsparcia Pszczelarstwa w Polsce. Dotyczył on sezonów 2010/11, 2011/12 oraz 2012/13.

Pomoc w ramach mechanizmu była kierowana do branży pszczelarskiej, a jej końcowymi odbiorcami mogły być gospodarstwa pasieczne, które posiadały weterynaryjny numer identyfikacyjny bądź były wpisane do rejestru prowadzonego przez powiatowego lekarza weterynarii. W imieniu indywidualnych pszczelarzy o refundację środków finansowych ubiegały się związki, zrzeszenia, stowarzyszenia i inne organizacje pszczelarskie. Pszczelarze niezrzeszeni nie mogli skorzystać z pomocy w ramach „Wsparcia rynku produktów pszczelich” w sezonie 2012/2013.

Refundacji w ramach programu realizowanego w sezonie 2012/2013 podlegały całkowite lub częściowe koszty netto, poniesione na realizację następujących działań: prowadzenie szkoleń, zakup sprzętu pszczelarskiego, zakup leków do zwalczania warrozy, zakup lawet do przewozu uli, zakup pszczół, a także zakup sprzętu laboratoryjnego, wykonanie analiz jakości miodu oraz wdrażanie programów badawczych. Można było otrzymać refundację w wysokości od kilkudziesięciu do nawet stu procent wartości poniesionych kosztów na poszczególne działania. Projekty w ramach „Wsparcia rynku produktów pszczelich” można było składać do 20 października 2012 roku. Realizacja projektów zakończyła się natomiast 14 sierpnia 2013 roku — w tym nieprzekraczalnym terminie pszczelarze musieli złożyć wniosek o refundację wraz z kompletem wymaganych dokumentów (między innymi dowodów zakupu lub poniesionych kosztów).

Opracowano na podstawie:
„Warunki ubiegania się o refundację kosztów poniesionych w ramach realizacji mechanizmu Wsparcie rynku produktów pszczelich w latach 2010/2011, 2011/2012, 2012/2013”, www.arr.gov.pl, 12.11.2014 r.

Zobacz również:

Dla kogo pomoc z Agencji Rynku Rolnego?

Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich na rok 2014

Warunki mechanizmu "Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich" 2014/2015, 2015/2016

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 1784

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

Bee Power i Enactus WSZiB nagrodzony w konkursie! Cz. 2.

BeePower - prelekcja p. Adriana Suszki. Cz. 2.

BeePower! w Polsce i za granicą

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu

Chałka z szafranem i miodem

Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą