Portal Pszczelarski

VI Dzień Świętego Bernarda w Pelplinie 2017

Źródło informacji: informacja.pelplin.com/aktualnosci/9-aktualnoci/509-dzie-w-bernarda-patrona-miasta-pelplina

wydarzenie pszczelarskie impreza pszczelarska pszczelarstwo pomorskie sierpień 2017 2017 Pelplin VI Dzień Świętego Bernarda w Pelplinie Dzień Świętego Bernarda w Pelplinie Regionalne Koło Pszczelarzy w Pelplinie

Towarzystwo Przyjaciół Zabytków Pelplina, Stowarzyszenie Szlaku Kultowe, Miejski Ośrodek Kultury w Pelplinie, Diecezjalne Centrum Informacji Turystycznej, Parafia katedralna w Pelplinie oraz Regionalne Koło Pszczelarzy w Pelplinie serdecznie zapraszają na 6 edycję Dnia Świętego Bernarda w Pelplinie. Wydarzenie odbędzie się 15 sierpnia 2017 r. pod patronatem honorowym Ryszarda Kasyna, Biskupa Pelplińskiego i Patryka Demskiego, Burmistrza Pelplina.

Organizatorzy przewidzieli szereg atrakcji dla uczestników patrona miasta Pelplina, wśród których należy wskazać m.in.:

- prezentacje organizacji trzeciego sektora

- kiermasz sprzętu pszczelarskiego, rękodzieła ludowego i artystycznego

- stoiska z ziołami, kosmetykami, miodami i produktami pszczelimi

- degustację miodu

- warsztaty pszczelarskie i apiterapii

- prezentacje spożywczych produktów lokalnych z dodatkiem miodu

- pokaz bartnictwa oraz różnych technik prowadzenia współczesnych pasiek

- prezentację drzew i krzewów miododajnych oraz zasad ich pielęgnacji

 

Program wydarzenia pszczelarskiego pn. VI Dzień Świętego Bernarda w Pelplinie 2017:

15.08.2017 r. (wtorek)

Bazylika Katedralna

10:00 - Uroczysta msza święta pod przewodnictwem Biskupa Pelplińskiego dr Ryszarda Kasyny

11:15 - Przemarsz korowodu ulicami Pelplina w towarzystwie zespołu KRISBEND do przystani Króla Jana III Sobieskiego

Przystań Jana III Sobieskiego

11:30 - Oficjalne otwarcie VI Dnia Świętego Bernarda w Pelplinie połączone z powitaniem zaproszonych gości, wystąpieniami okolicznościowymi i koncertem zespołu Frantówka/Torpeda

12:15 - Wspólny gorący posiłek

12:30

- Prezentacje organizacji pozarządowych

- Wystąpienie reprezentanta Polskiego Związku Pszczelarskiego

- Prezentacje Regionalnego Koła Pszczelarzy w Pelplinie

13:30 - Występ zespołu muzycznego Frantówka

14:00 - Prezentacja klubów sportowych

14:30 - Nieszpory odpustowe ku czci Najświętszej Marii Panny

15:30 - Konkursy tematyczne dla dzieci i dorosłych

15:45 - Prezentacje wędkarzy, gołębiarzy i myśliwych

16:00 - Koncert muzyczny

 

Zobacz również:

IV Dzień Świętego Bernarda w Pelplinie 2015

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2335

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Szkolny Dzień Pszczoły

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Pszczoły w szkole w czerwcu

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Szaszłyki z marynatą miodową

Skrzydełka z miodem i chili