Portal Pszczelarski

Wacław Piędel o krok od zdobycia Perły 2018

pszczelarstwo podkarpackie Wacław Piędel Pasieka Na Ogrodzie miód nawłociowy miód z nawłoci znad Tanwi i Sanu

Miód z Pasieki Na ogrodzie Wacława Piędla otrzymał I miejsce podczas XVII Wojewódzkiego Konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów 2017", który odbył się w Strzegocicach koło Pilzna (województwo podkarpackie).

Kapituła konkursowa, której przewodniczyła Izabela Byszewska, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie, postanowiła przyznać pierwsze miejsce Wacławowi Piędlowi za miód z nawłoci znad Tanwi i Sanu.

Nawłoć to żółta roślina porastająca łąki. Przez rolników uważana za chwast, a przez pszczelarzy za roślinę miododajną. Miód z nawłoci charakteryzuje się jasnożółtą barwą i wyjątkowym, bardzo przyjemnym zapachem. Miód nawłociowy stosuje się w leczeniu układu moczowego, dróg żółciowych oraz stawów. Ma zastosowanie również w przypadku przeziębień i infekcji dróg oddechowych.

Nagroda, którą otrzymał pan Wacław Piędel upoważnia go do ubiegania się do otrzymania prestiżowej nagrody "Perła 2018", która wręczana jest podczas Międzynarodowych Targów Poznańskich. Pasieka posiada już jedną taką "Perłę", którą kapituła konkursu przyznała w 2015 roku za miód z facelii.

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3149

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2017-07-24 17:58:53

Nie pozostaje nic innego jak tylko trzymać kciuki :)



  Współpracują z portalem:

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

Kolejny krok w ratowaniu pszczół!

Bee Power i Enactus WSZiB nagrodzony w konkursie! Cz. 1.

Enactus WSZiB i Portal Pszczelarski

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Bananowe chipsy z miodem

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Wigilijne łazanki na bogato

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Partner serwisu

Stowarzyszenie działające na rzecz ekologii i protekcji owadów zapylających, głównie dziko żyjących pszczół. Sprawdź: www.naturaiczlowiek.org

Walne zgromadzenie członków Stowarzyszenia Natura i Człowiek

Kontrowersje z życia pszczół - zaproszenie na wykład otwarty

Zostań bohaterem pszczół

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Ogórki z miodem

Żeberka z rabarbarem pięciu smaków i miodem

Bigos z miodem