Portal Pszczelarski

XVII Targi Pszczelarskie pn. Święto Miodu w Ochli 2017

Źródło informacji: muzeumochla.pl/Wydarzenia/Aktualnosci

wydarzenie pszczelarskie pszczelarstwo lubuskie lipiec 2017 2017 Ochla Zielona Góra XVII Targi Pszczelarskie pn. Święto Miodu w Ochli 2017 Święto Miodu w Ochli 2017 Święto Miodu w Ochli

Muzeum Etnograficzne w Zielonej Górze z/s w Ochli serdecznie zaprasza miłośników pszczół na kolejną edycję targów pszczelarskich zatytułowanych "Święto Miodu w Ochli". Tegoroczna, 17-ta edycja wydarzenia odbędzie się w dniach 8-9 lipca 2017 r. i zapowiada się niezwykle ciekawie.

Program wydarzenia pn. XVII Targi Pszczelarskie pn. Święto Miodu w Ochli 2017

08.07.2017 r. (sobota)

Teren skansenu

11:00-16:30 - Chata z Królową czyli pokaz odwirowywania miodu w wykonaniu Iwony i Remigiusza Dutkowiaków z Sulęcina

11:00-17:00 - Oprowadzanie po wystawach stałych i czasowej w obiektach zabytkowych 

11:00-17.00 - Gry i zabawy dla każdego prowadzone przez Grupę Skwar w dużym namiocie 

11:30-16:30 - Wiejskie przedszkole w zagrodzie z Cisowej

11:30-16:30 - O kowalstwie w Kuźni z Kosieczyna opowie Piotr Maciaszek

12:00-12:30 - Rafał Liśkiewicz z Kolska przedstawi w Wieży Winiarskiej z Budachowa dzieje bartnictwa, techniki wchodzenia na drzewo i działania kłody

12:00-16:30

- W Leśniczówce Hanna Najdowska i Sylwia Gromacka-Staśko opowiedzą o rzeźbie i malarstwie oraz przeprowadzą warsztaty

- Marlena Parczewska-Tarach w Chacie z Zajączka zachęcać będzie do degustacji herbatek ziołowych

- W Chacie z Kargowej Wiesława Biernacka oraz Marta Jermaczek-Sitak przeprowadzą warsztaty zielarskie oraz zaprezentują stoisko z rożnymi formami aktywności pt."Pomóż zapylaczom" 

- Robek Pokrzyński w Zagrodzie z Krobielewa zaprezentuje mielenie na żarnach

- W Chacie z Jędrzychowiczek odbędzie się pokaz maglowania na zabytkowej maglownicy w wykonaniu Anny Kamińskiej 

 

09.07.2017 r. (niedziela)

Scena plenerowa

11:00-11:10 - Powitanie i zaprezentowanie programu imprezy 

11:15-12:15 - Występ artystyczny zespołu Guda z Białorusi

12:20-12:35 - Konkurs dla dzieci cz. I - Co wiem o miodzie i pszczołach? 

12:40-13:50 - Spotkanie autorskie z Edwardem Dębickim 

13:55-14:10 - Konkurs dla dzieci cz. II - Co wiem o miodzie i pszczołach? 

14:15-14.40 - Występ artystyczny zespołu śpiewaczy Sasanka z Rudnej 

14:45-15:00 - Występ artystyczny zespołu Kryniczeńka

15:10-15:40 - Występ artystyczny zespołu Koniczynka 

15:45-16:00 - Konkurs dla dzieci cz. III - Co wiem o miodzie i pszczołach? 

16:05-17:00 - Występ kapeli Bajer 

 

Teren skansenu

11:00-16:30 - Chata z Królową czyli pokaz odwirowywania miodu w wykonaniu Iwony i Remigiusza Dutkowiaków z Sulęcina

11:00-17:00 - Oprowadzanie po wystawach stałych i czasowej w obiektach zabytkowych 

11:00-17.00 - Gry i zabawy dla każdego prowadzone przez Grupę Skwar w dużym namiocie 

11:30-16:30 - Wiejskie przedszkole w zagrodzie z Cisowej

11:30-16:30 - O kowalstwie w Kuźni z Kosieczyna opowie Piotr Maciaszek

12:00-12:30 - Rafał Liśkiewicz z Kolska przedstawi w Wieży Winiarskiej z Budachowa dzieje bartnictwa, techniki wchodzenia na drzewo i działania kłody

12:00-16:30

- W Leśniczówce Hanna Najdowska i Sylwia Gromacka-Staśko opowiedzą o rzeźbie i malarstwie oraz przeprowadzą warsztaty

- Marlena Parczewska-Tarach w Chacie z Zajączka zachęcać będzie do degustacji herbatek ziołowych

- W Chacie z Kargowej Wiesława Biernacka oraz Marta Jermaczek-Sitak przeprowadzą warsztaty zielarskie oraz zaprezentują stoisko z rożnymi formami aktywności pt."Pomóż zapylaczom" 

- Robek Pokrzyński w Zagrodzie z Krobielewa zaprezentuje mielenie na żarnach

- W Chacie z Jędrzychowiczek odbędzie się pokaz maglowania na zabytkowej maglownicy w wykonaniu Anny Kamińskiej 

- Kazimiera Zamroziewicz i Janina Królak w Chacie z Jurzyna zaprezentują technikę przędzenia na kołowrotku i wrzecionie

 

Wstęp na wydarzenie odpłatny: 6 zł/osobę, dzieci do 6. roku życia - bezpłatnie.

 

Miejsce wydarzenia:

Muzeum Etnograficzne w Zielonej Górze z siedzibą w Ochli 
Muzealna 5, Ochla 
66-006 Zielona Góra

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2414

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

Bee Power i Enactus WSZiB nagrodzony w konkursie! Cz. 2.

Kolejny krok w ratowaniu pszczół!

Opowiemy faktów full, jak w biznesie działa ul

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Zdrowe cukierki z miodem w trzech wersjach

Kiwi w cieście z miodem rzepakowym

Plackowe brownie z cukinią i miodem

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami