Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Pasieka miejska w Piotrkowie Trybunalskim 2017

Źródło informacji: materiały przekazane przez księdza dr Kazimierza Kurka

pszczelarstwo łódzkie pasieka miejska pasieka miejska w Piotrkowie Trybunalskim pszczelarstwo miejskie Regionalny Związek Pszczelarzy Ziemi Piotrkowskiej

24 maja 2017 r. (środa) o godzinie 11:00, na terenie Stacji Uzdatniania Wody przy ul. Żwirki 8 w Piotrkowie Trybunalskim otwarto pierwszą miejską pasiekę! Ta składa się z pięciu pni, czyli około 250 tysięcy pszczół. 

W otwarciu miejskiej pasieki mogli wziąć udział wyłącznie akredytowani dziennikarze oraz osoby posiadające odpowiedni identyfikator, gdyż spotkanie odbywało się na obiekcie ochrony bezpośredniej, na którym występuje zakaz wstępu osób postronnych.

Zakładanie miejskich pasiek to najnowszy trend proekologiczny polskich miast. To świetny sposób na produkcję własnego miodu, a jednocześnie pokazanie innym, że żyjemy w zgodzie z ekologią i środowiskiem naturalnym. To nie miód, a pszczoły stanowią największą korzyść, dlatego Piotrków Trybunalski podjął się tak ważnej i pożytecznej inicjatywy.

Niniejsze przedsięwzięcie z pewnością wzmacni i rozwinie postawy ekologiczne wśród mieszkańców, a dodatkowo poprawi liczebność pogłowia pszczół w Polsce. Urzędnicy podczas ceremoni otwarcia pasieki miejskiej podkreślali, że ta akcja to nie efekt mody na pszczoły, a działanie, które będzie kontynuowane przez wiele sezonów i na szerszą skalę.

Ksiądz dr Kazimierz Kurek, który zaszczycił swoją obecnością nowo otwartą pasiekę, podkreślał, że pasieka miejska w Piotrkowie Trybunalskim "to dowód mądrości władz miasta i pszczelarzy, ich współpracy". Podkreślając znaczenie tej inicjatywy, życzył miastu, aby stało się polską kolebką reflekcji nad miejskim pszczelarstwem. 

Pasieką będą opiekować się pszczearze z Regionalnego Związku Pszczelarzy Ziemi Piotrkowskiej.

Zobacz również:

Pasieka miejska w Piotrkowie Trybunalskim - krok po kroku

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2089

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.

Pszczoły olbrzymie i czarny miód leśny

Konferencja Współczesne Uwarunkowania Zarządzania Środowiskiem

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska działająca na terenie województwa mazowieckiego, zrzeszająca okoliczne koła pszczelarzy. Związek dba o edukację pszczelarzy zapraszając do Dyskusyjnego Klubu Pszczelarza ciekawych wykładowców, a poprzez swoje działania umożliwia członkom kół zaopatrzenie w matki, leki i sprzęt pszczelarski.

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Szaszłyki z marynatą miodową

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem