Portal Pszczelarski

Szkolenie pszczelarskie w Bielińcu 2017 - relacja z wydarzenia

pszczelarstwo podkarpackie relacja z wydarzenia Regionalne Koło Pszczelarzy Barć w Bielińcu Jerzy Nagier Szkolenie pszczelarskie w Bielińcu 2017

19 maja 2017 r. w wiejskim Domu Kultury w Bielińcu (województwo podkarpackie) odbyło się szkolenie dla pszczelarzy organizowane przez Regionalne Koło Pszczelarzy "BARĆ" w Bielińcu. Szkolenie prowadził Jerzy Nagier, absolwent Technikum Pszczelarskiego w Pszczelej Woli. Tematem szkolenia było tworzenie odkładów.

Tworzenie odkładów to najlepsza metoda powiększenia pasieki. Odkłady wykorzystuje się również do innych celów m.in.:
- do niwelowania nastroju rojowego,
- unasienienia matek czy
- jesiennego zasilania spracowanych rodzin produkcyjnych wykorzystujących późne pożytki.

Odkłady wykonywane w celu powiększenia pasieki najlepiej tworzyć już w maju, ponieważ przed zimą zdążą się wzmocnić i zgromadzą pewne ilości miodu. W zależności od przeznaczenia odkład wykonuje się w osobnym ulu lub umieszcza się go przy rodzinie macierzystej.

Na szkoleniu zostały omówione krok po kroku wszystkie czynności związane z tworzeniem odkładów. Uczestnicy szkolenia byli bardzo zadowoleni z prowadzonych wykładów, stwierdzając że warto w takich szkoleniach uczestniczyć pogłębiając swoją wiedzę. Każdy z uczestników szkolenia otrzymał certyfikat uczestnictwa.

Zdjęcia z wydarzenia można zobaczyć w galerii pn.: Szkolenie pszczelarskie w Bielińcu 2017

Źródło informacji:

Wacław Piędel, Prezes Regionalnego Koła Pszczelarzy BARĆ



Liczba wyświetleń artykułu: 1872

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2017-05-30 19:45:45

Szkolić się trzeba przez cały czas! Gratuluję pomysłu na szkolenie i oby tak dalej! :)



  Współpracują z portalem:

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Oddziaływanie Varroa destructor na rodzinę pszczelą

Pszczoła miodna. Liczebność roju pszczół, zachowanie i rasy

Pszczoła miodna. Klasyfikacja, występowanie i ewolucja

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Skrzydełka z miodem i chili

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Szaszłyki z marynatą miodową

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Krążki owsiane z żurawiną i miodem

Jajka w koszulce z kuskusem, pomidorkami i miodem

Amarantus z miodem i migdałami