Portal Pszczelarski

Szkolenie pszczelarskie w Bielińcu 2017 - relacja z wydarzenia

pszczelarstwo podkarpackie relacja z wydarzenia Regionalne Koło Pszczelarzy Barć w Bielińcu Jerzy Nagier Szkolenie pszczelarskie w Bielińcu 2017

19 maja 2017 r. w wiejskim Domu Kultury w Bielińcu (województwo podkarpackie) odbyło się szkolenie dla pszczelarzy organizowane przez Regionalne Koło Pszczelarzy "BARĆ" w Bielińcu. Szkolenie prowadził Jerzy Nagier, absolwent Technikum Pszczelarskiego w Pszczelej Woli. Tematem szkolenia było tworzenie odkładów.

Tworzenie odkładów to najlepsza metoda powiększenia pasieki. Odkłady wykorzystuje się również do innych celów m.in.:
- do niwelowania nastroju rojowego,
- unasienienia matek czy
- jesiennego zasilania spracowanych rodzin produkcyjnych wykorzystujących późne pożytki.

Odkłady wykonywane w celu powiększenia pasieki najlepiej tworzyć już w maju, ponieważ przed zimą zdążą się wzmocnić i zgromadzą pewne ilości miodu. W zależności od przeznaczenia odkład wykonuje się w osobnym ulu lub umieszcza się go przy rodzinie macierzystej.

Na szkoleniu zostały omówione krok po kroku wszystkie czynności związane z tworzeniem odkładów. Uczestnicy szkolenia byli bardzo zadowoleni z prowadzonych wykładów, stwierdzając że warto w takich szkoleniach uczestniczyć pogłębiając swoją wiedzę. Każdy z uczestników szkolenia otrzymał certyfikat uczestnictwa.

Zdjęcia z wydarzenia można zobaczyć w galerii pn.: Szkolenie pszczelarskie w Bielińcu 2017

Źródło informacji:

Wacław Piędel, Prezes Regionalnego Koła Pszczelarzy BARĆ



Liczba wyświetleń artykułu: 2467

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2017-05-30 19:45:45

Szkolić się trzeba przez cały czas! Gratuluję pomysłu na szkolenie i oby tak dalej! :)

  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Projekt Bartnik i polskie więziennictwo

Pszczoły olbrzymie i czarny miód leśny

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 2.

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Żurawina z miodem i wanilią

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Naleśniki bananowe z miodem

Krem bananowo-owsiany z miodem

Ananas w czekoladowym cieście

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia