Portal Pszczelarski

Szkolenie pszczelarskie w Bielińcu 2017 - relacja z wydarzenia

pszczelarstwo podkarpackie relacja z wydarzenia Regionalne Koło Pszczelarzy Barć w Bielińcu Jerzy Nagier Szkolenie pszczelarskie w Bielińcu 2017

19 maja 2017 r. w wiejskim Domu Kultury w Bielińcu (województwo podkarpackie) odbyło się szkolenie dla pszczelarzy organizowane przez Regionalne Koło Pszczelarzy "BARĆ" w Bielińcu. Szkolenie prowadził Jerzy Nagier, absolwent Technikum Pszczelarskiego w Pszczelej Woli. Tematem szkolenia było tworzenie odkładów.

Tworzenie odkładów to najlepsza metoda powiększenia pasieki. Odkłady wykorzystuje się również do innych celów m.in.:
- do niwelowania nastroju rojowego,
- unasienienia matek czy
- jesiennego zasilania spracowanych rodzin produkcyjnych wykorzystujących późne pożytki.

Odkłady wykonywane w celu powiększenia pasieki najlepiej tworzyć już w maju, ponieważ przed zimą zdążą się wzmocnić i zgromadzą pewne ilości miodu. W zależności od przeznaczenia odkład wykonuje się w osobnym ulu lub umieszcza się go przy rodzinie macierzystej.

Na szkoleniu zostały omówione krok po kroku wszystkie czynności związane z tworzeniem odkładów. Uczestnicy szkolenia byli bardzo zadowoleni z prowadzonych wykładów, stwierdzając że warto w takich szkoleniach uczestniczyć pogłębiając swoją wiedzę. Każdy z uczestników szkolenia otrzymał certyfikat uczestnictwa.

Zdjęcia z wydarzenia można zobaczyć w galerii pn.: Szkolenie pszczelarskie w Bielińcu 2017

Źródło informacji:

Wacław Piędel, Prezes Regionalnego Koła Pszczelarzy BARĆ



Liczba wyświetleń artykułu: 2245

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2017-05-30 19:45:45

Szkolić się trzeba przez cały czas! Gratuluję pomysłu na szkolenie i oby tak dalej! :)



  Współpracują z portalem:

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Szaszłyki z marynatą miodową

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.