Portal Pszczelarski

Wiosna 2017 nieprzyjazna pszczołom

pszczelarstwo w Polsce sezon pszczelarski 2017 Krzysztof Górn

Sezon pszczelarski 2017 rozpoczął się w bardzo nieciekawy sposób. Zimowla przebiegła różnie w różnych częściach kraju, ale głównie nie można było narzekać. To wiosna nie oszczędziła pszczół.

Średnia temperatura w marcu w Polsce wynosi powyżej 10 stopni Celsjusza. Taka temperatura umożliwia pszczołom pierw wykonanie oblotu oczyszczającego, a następnie kwietniowych oblotów na pożytek. To gwarancja również prawidłowego rozwoju rodzin pszczelich. 

Niestety średnia temperatura tegorocznych miesięcy wiosennych okazała się niższa niż 10 stopni. W efekcie tego pszczoły nie wyleciały na pożytek, nie przyniosły pokarmu do uli i wreszcie nie rozmnożyły się w takim tempie, jakim powinny. Na domiar złego, na skutek kwietniowych przymrozków, zmarzła znaczna część kwiatów. Słaba kondycja rodzin pszczelich to zmartwienie nie tylko pszczelarzy, ale również sadowników i rolników. Ci drudzy już wiedzą, że będą mieć duże straty na rzepaku.

Jak pokreśla pan Krzysztof Górny z Polskiego Związku Pszczelarskiego w wywiadzie udzielonym śląskiej Strefie Agro Dziennika Zachodniego, "nawet jeśli temperatury skoczą do 20 stopni, to nie uda się nadrobić straconego czasu - pszczoły nie zdążą się rozmnożyć, a dorosłe owady pojawią się w momencie, kiedy drzewa owocowe już przekwitną". To niewątpliwie odbije się na cenach owoców i warzyw oraz produktów pszczelich, czego poniekąd jesteśmy w stanie już doświadczyć - truskawki są droższe nawet o 50% w stosunku do zeszłego roku.

Oczywiście sieci sklepów poradzą sobie z niedoborem produktów na rynku - będą je importować. Możemy zatem spodziewać się wzrostu cen i większej dostępności niepolskich towarów spożywczych.

Opracowano na podstawie:

Strefa Agro śląskie, Za zimną wiosnę zapłacimy wszyscy, http://www.strefaagro.dziennikzachodni.pl/artykul/za-zimna-wiosne-zaplacimy-wszyscy, Data publikacji: 2017.05.13, Data odczytu: 2017.05.14

Zobacz również:

Jaki osyp pszczół po zimowli 2017?

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2250

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2017-05-14 13:52:42

Miejmy nadzieję, że lato będzie łagodniejsze dla dziewczyn!



  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Pierniczki świąteczne z miodem

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Ciasteczka lekko miodowe

Daniel Borak

Daniel Borak

Autor tekstów

Właściciel gospodarstwa pasiecznego Ślężańskie Miody i serwisu partnerskiego www.slezanskiemiody.pl

Projekt Bzykająca Przyczepka Edukuje

Jak uzyskać finansowanie projektu korzystając z platformy crowdfundingowej Polak Potrafi?

Projekt Bzykająca Przyczepka

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Szaszłyki z marynatą miodową

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem