Portal Pszczelarski

Wiosna 2017 nieprzyjazna pszczołom

pszczelarstwo w Polsce sezon pszczelarski 2017 Krzysztof Górn

Sezon pszczelarski 2017 rozpoczął się w bardzo nieciekawy sposób. Zimowla przebiegła różnie w różnych częściach kraju, ale głównie nie można było narzekać. To wiosna nie oszczędziła pszczół.

Średnia temperatura w marcu w Polsce wynosi powyżej 10 stopni Celsjusza. Taka temperatura umożliwia pszczołom pierw wykonanie oblotu oczyszczającego, a następnie kwietniowych oblotów na pożytek. To gwarancja również prawidłowego rozwoju rodzin pszczelich. 

Niestety średnia temperatura tegorocznych miesięcy wiosennych okazała się niższa niż 10 stopni. W efekcie tego pszczoły nie wyleciały na pożytek, nie przyniosły pokarmu do uli i wreszcie nie rozmnożyły się w takim tempie, jakim powinny. Na domiar złego, na skutek kwietniowych przymrozków, zmarzła znaczna część kwiatów. Słaba kondycja rodzin pszczelich to zmartwienie nie tylko pszczelarzy, ale również sadowników i rolników. Ci drudzy już wiedzą, że będą mieć duże straty na rzepaku.

Jak pokreśla pan Krzysztof Górny z Polskiego Związku Pszczelarskiego w wywiadzie udzielonym śląskiej Strefie Agro Dziennika Zachodniego, "nawet jeśli temperatury skoczą do 20 stopni, to nie uda się nadrobić straconego czasu - pszczoły nie zdążą się rozmnożyć, a dorosłe owady pojawią się w momencie, kiedy drzewa owocowe już przekwitną". To niewątpliwie odbije się na cenach owoców i warzyw oraz produktów pszczelich, czego poniekąd jesteśmy w stanie już doświadczyć - truskawki są droższe nawet o 50% w stosunku do zeszłego roku.

Oczywiście sieci sklepów poradzą sobie z niedoborem produktów na rynku - będą je importować. Możemy zatem spodziewać się wzrostu cen i większej dostępności niepolskich towarów spożywczych.

Opracowano na podstawie:

Strefa Agro śląskie, Za zimną wiosnę zapłacimy wszyscy, http://www.strefaagro.dziennikzachodni.pl/artykul/za-zimna-wiosne-zaplacimy-wszyscy, Data publikacji: 2017.05.13, Data odczytu: 2017.05.14

Zobacz również:

Jaki osyp pszczół po zimowli 2017?

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2079

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2017-05-14 13:52:42

Miejmy nadzieję, że lato będzie łagodniejsze dla dziewczyn!



  Współpracują z portalem:

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Inwertaza i diastaza a podgrzewanie miodu

Sierpień i wrzesień pachnie w pasiece wrzosem, nawłocią i gryką - 2014

Tymianek właściwy, macierzanka tymianek, tymianek pospolity – roślina miododajna

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ciasto orzechowe z miodem

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Ser twarogowy z miodem i orzechami