Portal Pszczelarski

Wiosna 2017 nieprzyjazna pszczołom

pszczelarstwo w Polsce sezon pszczelarski 2017 Krzysztof Górn

Sezon pszczelarski 2017 rozpoczął się w bardzo nieciekawy sposób. Zimowla przebiegła różnie w różnych częściach kraju, ale głównie nie można było narzekać. To wiosna nie oszczędziła pszczół.

Średnia temperatura w marcu w Polsce wynosi powyżej 10 stopni Celsjusza. Taka temperatura umożliwia pszczołom pierw wykonanie oblotu oczyszczającego, a następnie kwietniowych oblotów na pożytek. To gwarancja również prawidłowego rozwoju rodzin pszczelich. 

Niestety średnia temperatura tegorocznych miesięcy wiosennych okazała się niższa niż 10 stopni. W efekcie tego pszczoły nie wyleciały na pożytek, nie przyniosły pokarmu do uli i wreszcie nie rozmnożyły się w takim tempie, jakim powinny. Na domiar złego, na skutek kwietniowych przymrozków, zmarzła znaczna część kwiatów. Słaba kondycja rodzin pszczelich to zmartwienie nie tylko pszczelarzy, ale również sadowników i rolników. Ci drudzy już wiedzą, że będą mieć duże straty na rzepaku.

Jak pokreśla pan Krzysztof Górny z Polskiego Związku Pszczelarskiego w wywiadzie udzielonym śląskiej Strefie Agro Dziennika Zachodniego, "nawet jeśli temperatury skoczą do 20 stopni, to nie uda się nadrobić straconego czasu - pszczoły nie zdążą się rozmnożyć, a dorosłe owady pojawią się w momencie, kiedy drzewa owocowe już przekwitną". To niewątpliwie odbije się na cenach owoców i warzyw oraz produktów pszczelich, czego poniekąd jesteśmy w stanie już doświadczyć - truskawki są droższe nawet o 50% w stosunku do zeszłego roku.

Oczywiście sieci sklepów poradzą sobie z niedoborem produktów na rynku - będą je importować. Możemy zatem spodziewać się wzrostu cen i większej dostępności niepolskich towarów spożywczych.

Opracowano na podstawie:

Strefa Agro śląskie, Za zimną wiosnę zapłacimy wszyscy, http://www.strefaagro.dziennikzachodni.pl/artykul/za-zimna-wiosne-zaplacimy-wszyscy, Data publikacji: 2017.05.13, Data odczytu: 2017.05.14

Zobacz również:

Jaki osyp pszczół po zimowli 2017?

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2263

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2017-05-14 13:52:42

Miejmy nadzieję, że lato będzie łagodniejsze dla dziewczyn!



  Współpracują z portalem:

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Pszczoły w szkole w czerwcu

Szkolny Dzień Pszczoły

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Miodowa owsianka

Marchewkowe naleśniki z miodem

Zdrowe cukierki z miodem w trzech wersjach