Portal Pszczelarski

Z miodu żadne lekarstwo - prof. Jarosław Drożdż o miodzie 2017

apiterapia miód właściwości miodu Jarosław Drożdż

Prof. n. med. Jarosław Drożdż, kierownik Kliniki KArdiologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, w rozmowie z Gazetą Wyborczą precyzyjnie wygłosił swoje zdanie na temat właściwości miodu. Brzmiało ono w ten sposób: "Z miodu żadne lekarstwo. Przecież nie ma tam żadnych witamin. Że niby podnosi odporność? Nie znam żadnych badań potwierdzających".

Profesor podkreśla również, że miód szkodzi w takim samym stopniu jak cukier. Na potwierdzenie swoich słów przytacza kwestię ludzi otyłych i spożywania przez nich słodyczy. Bez względu na to, czy osoba otyła słodzi cukrem czy miodem, ten jej może tylko zaszkodzić.

Próbuje się nawet pokusić o to, że miód może szkodzić bardziej niż cukier, jeżeli weźmie się pod uwagę fakt, że zawiera "dużo fruktozy, na którą organizm reaguje dużym wyrzutem insuliny", co nie jest zbyt dobre. Niespalony miód zamienia się w tłuszcz. 

Wszelkie składniki mineralne (tj. m.in. potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, witamina A, witaminy z grupy B i C oraz kwas foliowy) występują w niewielkich ilościach, co nie czyni go produktem szczególnie wartościowym. Na dodatek miód z hipermarketów zawiera ich jeszcze mniej.

Na pytanie odnośnie właściwości miodu i powszechnej prawdy, że miód jest zdrowszy od cukru, odpowiada, że to wyłącznie mądrość ludowa, która na dodatek mija się z prawdą.

Czy można zgodzić się z profesorem Drożdżem?

Opracowano na podstawie:

RP.pl, Miód szkodzi tak samo jak cukier, http://www.rp.pl/Przemysl-spozywczy/170328936-Miod-szkodzi-tak-samo-jak-cukier.html, Data publikacji: 2017.03.29, Data odczytu: 2017.04.19

Zobacz również:

Łyżeczka miodu a łyżeczka cukru

Właściwości i zastosowanie miodu

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 16498

Komentarze z forum pszczelarskiego

oro54 2017-05-01 19:49:59

Jaki profesor, taka wiedza. Ciekawe, że nie wspomniał nic o enzymach w miodzie. Do najważniejszych z nich należą: "amylazy, inwertaza, beta-fruktofuranozydaza, katalaza, oksydaza glukozowa, fosfotaza, lizozym oraz oksydaza kwasu askorbinowego". To czyni przede wszystkim miód jednym z najcenniejszych produktów żywnościowych. Szkoda energii na komentowanie tych wywodów, przecież najlepsze zamienniki miodu to produkowane przez koncerny farmaceutyczne suplementy diety. "Weź tabletkę, weź tabletkę,... "

blondynekkrk 2017-05-02 07:50:58

Myślę, że pan profesor popełnił błąd i zgodził się na artykuł sponsorowany bez możliwości wglądu do jego publikacji. Nie chce mi się wierzyć, że ktoś z tytułem profesora potrafi takie bzdury opowiadać :)

wiesiek451961 2017-06-26 09:15:47

Broń nas Panie od takich profesorów i trzymaj z dala od tej kliniki.



  Współpracują z portalem:

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Szybki piernik z miodem na święta

Krążki owsiane z żurawiną i miodem

Korzenna sałatka z tofu i miodem na jabłkach

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Skradziono ule w Krzeptowie

Pasieka Hobbystyczna W.J. Borzęccy na IV Eko-Targach w Brzeznej 2017

I Targ Miodowy w Łomiankach

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie