Z miodu żadne lekarstwo - prof. Jarosław Drożdż o miodzie 2017
Prof. n. med. Jarosław Drożdż, kierownik Kliniki KArdiologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, w rozmowie z Gazetą Wyborczą precyzyjnie wygłosił swoje zdanie na temat właściwości miodu. Brzmiało ono w ten sposób: "Z miodu żadne lekarstwo. Przecież nie ma tam żadnych witamin. Że niby podnosi odporność? Nie znam żadnych badań potwierdzających".
Profesor podkreśla również, że miód szkodzi w takim samym stopniu jak cukier. Na potwierdzenie swoich słów przytacza kwestię ludzi otyłych i spożywania przez nich słodyczy. Bez względu na to, czy osoba otyła słodzi cukrem czy miodem, ten jej może tylko zaszkodzić.
Próbuje się nawet pokusić o to, że miód może szkodzić bardziej niż cukier, jeżeli weźmie się pod uwagę fakt, że zawiera "dużo fruktozy, na którą organizm reaguje dużym wyrzutem insuliny", co nie jest zbyt dobre. Niespalony miód zamienia się w tłuszcz.
Wszelkie składniki mineralne (tj. m.in. potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, witamina A, witaminy z grupy B i C oraz kwas foliowy) występują w niewielkich ilościach, co nie czyni go produktem szczególnie wartościowym. Na dodatek miód z hipermarketów zawiera ich jeszcze mniej.
Na pytanie odnośnie właściwości miodu i powszechnej prawdy, że miód jest zdrowszy od cukru, odpowiada, że to wyłącznie mądrość ludowa, która na dodatek mija się z prawdą.
Czy można zgodzić się z profesorem Drożdżem?
Opracowano na podstawie:
RP.pl, Miód szkodzi tak samo jak cukier, http://www.rp.pl/Przemysl-spozywczy/170328936-Miod-szkodzi-tak-samo-jak-cukier.html, Data publikacji: 2017.03.29, Data odczytu: 2017.04.19
Zobacz również:
Liczba wyświetleń artykułu: 18584
Komentarze z forum pszczelarskiego
oro54 2017-05-01 19:49:59
blondynekkrk 2017-05-02 07:50:58
wiesiek451961 2017-06-26 09:15:47