Portal Pszczelarski

Pszczelarstwo wiosną na Dolnym Śląsku 2017

pszczelarstwo w Polsce sezon 2017 Czesław Trzciański Dolnośląski Związek Pszczelarzy we Wrocławiu Jadwiga Grochowska

Czesław Trzciański, Prezes Dolnośląskiego Związku Pszczelarzy we Wrocławiu, w wywiadzie dla Radia Maryja, podkreśla że tegoroczna zimowla nie była zbyt dobra dla pszczół. Około 30-40 % owadów osypało się. Wśród dolnośląskich pszczelarzy są też i tacy, którzy stracili całą hodowlę. Ci będą potrzebować około dwóch lat, aby móc odbudować swoje pasieki.

Sytuacja prawna i ekonomiczna w polskim pszczelarstwie nie zmienia się specjalnie. Wciąż pszczelarze mogą otrzymywać dopłaty do sprzętu pszczelarskiego, zakupu leków, pszczół, badań miodu i przyczep do przewozu uli. Wiek pszczelarzy wciąż jest wysoki, choć do ponad 1500 pszczelarzy z Dolnego Śląska, od dwóch lat dołącza coraz więcej młodych pszczelarzy, również tych ukierunkowanych na zakładanie miejskich pasiek.

Wartym podkreślenia jest również kwestia wzrostu liczby kobiet w pszczelarstwie. W województwie dolnośląskim pszczelarzem jest 7% kobiet, i jak podkreśla Jadwiga Grochowska, choć jest to ciężka praca to świetnie sobie z nią radzą.

Popyt na miód wzrasta, co z pewnością stanowi bodziec do zakładania pasiek. Niestety większość z nich stanowią pasieki hobbystyczne (aktualnie w Polsce jest ich ponad 80%), co niekorzystnie wpływa na ekonomikę całego sektora pszczelarskiego.

Pozytywnym akcentem jest łagodniejsze patrzenie na kwestię bytu pszczół przez włodarzy miast, w tym również Wrocławia, w którym od niedawna można hodować pszczoły.

Opracowano na podstawie:

Radio Maryja, WIOSNA W ULACH, http://www.radiomaryja.pl/informacje/wiosna-w-ulach/, Data publikacji: 2017.04.15, Data odczytu: 2017.04.18

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2334

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

Michał Piątek Dochodowa pasieka - książka dla pszczelarzy

I Konferencja Pszczelarskiego Klubu Dyskusyjnego Pszczółka między Łodzią a Warszawą - przebieg spotkania

IV Konferencja KD Pszczółka - podsumowanie wydarzenia

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Irlandzkie bułeczki owsiane z miodem

Różowe stringi z miodem

Koktajl pietruszkowy z miodem