Portal Pszczelarski

Pszczelarstwo wiosną na Dolnym Śląsku 2017

pszczelarstwo w Polsce sezon 2017 Czesław Trzciański Dolnośląski Związek Pszczelarzy we Wrocławiu Jadwiga Grochowska

Czesław Trzciański, Prezes Dolnośląskiego Związku Pszczelarzy we Wrocławiu, w wywiadzie dla Radia Maryja, podkreśla że tegoroczna zimowla nie była zbyt dobra dla pszczół. Około 30-40 % owadów osypało się. Wśród dolnośląskich pszczelarzy są też i tacy, którzy stracili całą hodowlę. Ci będą potrzebować około dwóch lat, aby móc odbudować swoje pasieki.

Sytuacja prawna i ekonomiczna w polskim pszczelarstwie nie zmienia się specjalnie. Wciąż pszczelarze mogą otrzymywać dopłaty do sprzętu pszczelarskiego, zakupu leków, pszczół, badań miodu i przyczep do przewozu uli. Wiek pszczelarzy wciąż jest wysoki, choć do ponad 1500 pszczelarzy z Dolnego Śląska, od dwóch lat dołącza coraz więcej młodych pszczelarzy, również tych ukierunkowanych na zakładanie miejskich pasiek.

Wartym podkreślenia jest również kwestia wzrostu liczby kobiet w pszczelarstwie. W województwie dolnośląskim pszczelarzem jest 7% kobiet, i jak podkreśla Jadwiga Grochowska, choć jest to ciężka praca to świetnie sobie z nią radzą.

Popyt na miód wzrasta, co z pewnością stanowi bodziec do zakładania pasiek. Niestety większość z nich stanowią pasieki hobbystyczne (aktualnie w Polsce jest ich ponad 80%), co niekorzystnie wpływa na ekonomikę całego sektora pszczelarskiego.

Pozytywnym akcentem jest łagodniejsze patrzenie na kwestię bytu pszczół przez włodarzy miast, w tym również Wrocławia, w którym od niedawna można hodować pszczoły.

Opracowano na podstawie:

Radio Maryja, WIOSNA W ULACH, http://www.radiomaryja.pl/informacje/wiosna-w-ulach/, Data publikacji: 2017.04.15, Data odczytu: 2017.04.18

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2232

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Krem jaglany z prażonym jabłkiem, rodzynkami i miodem

Nugat z orzechami, żurawiną i miodem

Amarantus z miodem i migdałami

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Żurawina z miodem i wanilią

Ciasteczka lekko miodowe

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Szaszłyki z marynatą miodową