Portal Pszczelarski

Andrzej Cyrwus, pszczelarz z Mszany Dolnej

pszczelarstwo małopolskie Andrzej Cyrwus Koło Pszczelarzy w Mszanie Dolnej Karpacki Związek Pszczelarzy w Nowym Sączu

Już 3 lata nie ma z nami Andrzeja Cyrwusa. Pamiętamy!

Andrzej Cyrwus urodził się w 1936 roku w Nowym Targu. Po skończeniu szkoły pracował w zawodzie kuśnierza w Spółdzielni "Cepelia" w Zakopanem. Po uzyskaniu uprawnień Mistrza przeniósł się w 1970 roku do Mszany Dolnej i otworzył warsztat kuśnierski znany na całą okolicę. Wychował wielkie rzesze uczniów i czeladników, w tym czasie bardzo atrakcyjnym zawodzie. Po jego wyroby przyjeżdżali klienci z całej Polski, gdyż znany był z dokładności i staranności.

W Mszanie Dolnej założył szczęśliwą rodzinę, miał córkę i dwóch synów oraz ośmioro wnuków. Oprócz zawodu kuśnierza jego wielką pasją było pszczelarstwo. Często powtarzał, że pszczoły dodawały mu energii do życia. Prowadzona przez niego pasieka była wzorcowa. Aktywnie włączał się w pracę samorządu pszczelarskiego – Koła Pszczelarzy w Mszanie Dolnej i Karpackiego Związku Pszczelarzy w Nowym Sączu. Przez ponad 20 lat pełnił obowiązki Wiceprezesa i Skarbnika Koła Pszczelarzy w Mszanie Dolnej. Przyczynił się do powstania Domu Pszczelarza w Mszanie Dolnej, przy budowie którego spędził społecznie setki godzin.

Andrzej Cyrwus był wielkim społecznikiem w Mszanie Dolnej. Nikogo nie zostawiał bez pomocy. Był osobą niezwykle uczynną. W latach 2000-2010 był we władzach Klubu Sportowego "Turbacz" w Mszanie Dolnej i Członkiem Wspierającym. Przez ten okres bardzo intensywnie pracował społecznie przy organizacji zawodów, wykańczaniu budynku sportowego na stadionie. Wyremontował nawet autobus zwany przez zawodników "Pszczółką", którym woził sportowców na mecze sportowe oraz zgrupowania i obozy sportowe. Przez ten okres nie opuścił żadnego spotkania, ani wydarzenia na stadionie im. Jana Ciszewskiego w Mszanie Dolnej.

Bez niego również nie mogłyby się odbyć Olimpiady Notarialne, na które co roku przyjeżdżają notariusze z całej Europy i Polski. Ostatnie pięć lat poświęcił na pomoc w organizacji wędrówek po górach w ramach Odkrywania Beskidu Wyspowego organizowanego przez Forum Gmin Beskidu Wyspowego. Mimo ciężkiej choroby do końca interesował się sprawami Koła Pszczelarzy w Mszanie Dolnej i niecierpliwością czekał na kolejną edycję Odkrywania Beskidu Wyspowego.

Andrzej Cyrwus pozostanie w naszej pamięci na zawsze jako dobry człowiek i przyjaciel.

Wspomnienie opublikowało Koło Pszczelarzy w Mszanie Dolnej.

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2588

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2017-04-16 09:09:12

Nie znałem Pana Andrzeja ale jak przeczytałem jego życiorys to faktycznie był to prawdziwy społecznik i ktoś, o kim warto pamiętać!



  Współpracują z portalem:

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Amarantusowe batoniki z miodem

Nugat z orzechami, żurawiną i miodem

Jajka w koszulce z kuskusem, pomidorkami i miodem

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu

Kapusta czerwona z porto

Piernik sułtański

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

Kaczka po mazursku

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Szaszłyki z marynatą miodową

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Skrzydełka z miodem i chili