Portal Pszczelarski

Andrzej Cyrwus, pszczelarz z Mszany Dolnej

pszczelarstwo małopolskie Andrzej Cyrwus Koło Pszczelarzy w Mszanie Dolnej Karpacki Związek Pszczelarzy w Nowym Sączu

Już 3 lata nie ma z nami Andrzeja Cyrwusa. Pamiętamy!

Andrzej Cyrwus urodził się w 1936 roku w Nowym Targu. Po skończeniu szkoły pracował w zawodzie kuśnierza w Spółdzielni "Cepelia" w Zakopanem. Po uzyskaniu uprawnień Mistrza przeniósł się w 1970 roku do Mszany Dolnej i otworzył warsztat kuśnierski znany na całą okolicę. Wychował wielkie rzesze uczniów i czeladników, w tym czasie bardzo atrakcyjnym zawodzie. Po jego wyroby przyjeżdżali klienci z całej Polski, gdyż znany był z dokładności i staranności.

W Mszanie Dolnej założył szczęśliwą rodzinę, miał córkę i dwóch synów oraz ośmioro wnuków. Oprócz zawodu kuśnierza jego wielką pasją było pszczelarstwo. Często powtarzał, że pszczoły dodawały mu energii do życia. Prowadzona przez niego pasieka była wzorcowa. Aktywnie włączał się w pracę samorządu pszczelarskiego – Koła Pszczelarzy w Mszanie Dolnej i Karpackiego Związku Pszczelarzy w Nowym Sączu. Przez ponad 20 lat pełnił obowiązki Wiceprezesa i Skarbnika Koła Pszczelarzy w Mszanie Dolnej. Przyczynił się do powstania Domu Pszczelarza w Mszanie Dolnej, przy budowie którego spędził społecznie setki godzin.

Andrzej Cyrwus był wielkim społecznikiem w Mszanie Dolnej. Nikogo nie zostawiał bez pomocy. Był osobą niezwykle uczynną. W latach 2000-2010 był we władzach Klubu Sportowego "Turbacz" w Mszanie Dolnej i Członkiem Wspierającym. Przez ten okres bardzo intensywnie pracował społecznie przy organizacji zawodów, wykańczaniu budynku sportowego na stadionie. Wyremontował nawet autobus zwany przez zawodników "Pszczółką", którym woził sportowców na mecze sportowe oraz zgrupowania i obozy sportowe. Przez ten okres nie opuścił żadnego spotkania, ani wydarzenia na stadionie im. Jana Ciszewskiego w Mszanie Dolnej.

Bez niego również nie mogłyby się odbyć Olimpiady Notarialne, na które co roku przyjeżdżają notariusze z całej Europy i Polski. Ostatnie pięć lat poświęcił na pomoc w organizacji wędrówek po górach w ramach Odkrywania Beskidu Wyspowego organizowanego przez Forum Gmin Beskidu Wyspowego. Mimo ciężkiej choroby do końca interesował się sprawami Koła Pszczelarzy w Mszanie Dolnej i niecierpliwością czekał na kolejną edycję Odkrywania Beskidu Wyspowego.

Andrzej Cyrwus pozostanie w naszej pamięci na zawsze jako dobry człowiek i przyjaciel.

Wspomnienie opublikowało Koło Pszczelarzy w Mszanie Dolnej.

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2430

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2017-04-16 09:09:12

Nie znałem Pana Andrzeja ale jak przeczytałem jego życiorys to faktycznie był to prawdziwy społecznik i ktoś, o kim warto pamiętać!



  Współpracują z portalem:

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Śledzie w korzennej marynacie z miodem

Różowe stringi z miodem

Bigos z miodem

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasteczka lekko miodowe

Żurawina z miodem i wanilią

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Słodka sałatka z kurczakiem

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Ciasto orzechowe z miodem

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Zmiany w podatkach i składkach ZUS dla pszczelarzy w 2017 roku

Zasady rozliczania się w ramach projektu WRPP w latach 2016/2019

Przygotowanie projektów w ramach programu Wsparcia Rynku Produktów Pszczelich 2016/2017