Portal Pszczelarski

Właściwości miodu wrzosowego

Na zdjęciu: ule na wrzosowisku. Źródło obrazka: nobleisle.com/themes/noble/images/backgrounds/background_provenance_heather_honey.jpg

miód wrzosowy właściwości miodu właściwości miodu wrzosowego cena miodu wrzosowego naturalny antybiotyk lecznicze właściwości miodu wrzosowego

Artykuł sprawdziła

Joanna Baran

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Ostry smak, brunatna barwa i mnóstwo zdrowotnych właściwości - taki w skrócie jest miód wrzosowy, doceniany zarówno przez doświadczonych konsumentów, jak i osoby, które dopiero odkrywają poszczególne miodowe smaki.

W Polsce miód wrzosowy jest dostępy w niewielu pasiekach – wynika to z faktu, że w naszym kraju nie ma zbyt dużo wrzosowisk. A ponieważ jest to produkt unikalny, jego cena jest sporo wyższa od miodu lipowego czy rzepakowego. Jednak inwestycja w słoik wrzosowej słodkości szybko zwróci się w postaci zdrowotnych korzyści.

Oto kilka powodów, dla których miód wrzosowy uważany jest za jeden z najzdrowszych i jednocześnie jest jednym z najdroższych:

  • Właściwości przeciwutleniające. Miód wrzosowy jest bogaty w przeciwutleniacze, które pomagają neutralizować szkodliwe wolne rodniki w organizmie. Wolne rodniki mogą powodować stres oksydacyjny, który jest powiązany z szeregiem problemów zdrowotnych, w tym rakiem, chorobami serca i chorobą Alzheimera. Miód wrzosowy wykazuje największą aktywność przeciwutleniaczy razem z miodem gryczanym.
  • Właściwości antybakteryjne. Miód wrzosowy ma również właściwości antybakteryjne, dzięki czemu jest skuteczny w zwalczaniu infekcji. Wysoka zawartość proliny i lizozymu oraz innych aminokwasów wpływa z jednej strony stymulująco na układ odpornościowy, z drugiej niszczy komórki bakterii i uniemożliwoa im namnażanie się. W szczególności wykazano, że jest skuteczny przeciwko bakteriom powodującym wrzody żołądka i choroby dziąseł.
  • Zawartość składników odżywczych. Miód wrzosowy jest bogaty w składniki odżywcze, w tym witaminy i minerały, takie jak witamina C, wapń i żelazo. Zawiera również szereg korzystnych związków roślinnych, takich jak flawonoidy i kwasy fenolowe.
  • Niski indeks glikemiczny. W przeciwieństwie do niektórych innych rodzajów miodu, miód wrzosowy ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że ma minimalny wpływ na poziom cukru we krwi. To sprawia, że jest to dobry wybór dla osób z cukrzycą lub insulinoopornością.
  • Właściwości przeciwzapalne. Niektóre badania sugerują, że miód wrzosowy może mieć właściwości przeciwzapalne, co może być korzystne w leczeniu stanów takich jak zapalenie stawów.

Lecznicze właściwości miodu warto wykorzystać szczególnie jesienią w przeziębieniach, stanach zapalnych i przy ogólnym osłabieniu organizmu. Można go stosować na wiele sposobów – jako dodatek do potraw i kanapek oraz zamiast cukru do kawy czy herbaty. Tak przyrządzony napój będzie nie tylko zdrowszy, ale też doskonale rozgrzeje. Miód wrzosowy jest również polecany w chorobach serca i układu krążenia oraz w chorobach układu pokarmowego. Wystarcza dwie łyżeczki miodu dziennie, spożywane na wiele sposobów, by już po kilku tygodniach dostrzec rezultaty jego działania.

Zobacz również:

Wrzos zwyczajny – roślina miododajna

Zalecenia do miodobrania z wrzosu i przechowywania miodu wrzosowego

Właściwości miodu

Właściwości miodu akacjowego

Właściwości miodu gryczanego

Właściwości miodu gryczano-lipowego

Właściwości miodu lipowego

Właściwości miodu nawłociowo-gryczanego

Właściowści miodu rzepakowego

Właściwości miodu wielokwiatowego

Właściwości miodu ze spadzi iglastej

Właściwości miodu ze spadzi liściastej oraz spadziowo-nektarowego

Miód malinowy. Skład, zastosowanie, właściwości i dawkowanie

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 21640

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Marchewka z jabłkiem i miodem

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Łosoś w musztardzie i miodzie

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie