Właściwości miodu wrzosowego
Ostry smak, brunatna barwa i mnóstwo zdrowotnych właściwości - taki w skrócie jest miód wrzosowy, doceniany zarówno przez doświadczonych konsumentów, jak i osoby, które dopiero odkrywają poszczególne miodowe smaki.
W Polsce miód wrzosowy jest dostępy w niewielu pasiekach – wynika to z faktu, że w naszym kraju nie ma zbyt dużo wrzosowisk. A ponieważ jest to produkt unikalny, jego cena jest sporo wyższa od miodu lipowego czy rzepakowego. Jednak inwestycja w słoik wrzosowej słodkości szybko zwróci się w postaci zdrowotnych korzyści.
Oto kilka powodów, dla których miód wrzosowy uważany jest za jeden z najzdrowszych i jednocześnie jest jednym z najdroższych:
- Właściwości przeciwutleniające. Miód wrzosowy jest bogaty w przeciwutleniacze, które pomagają neutralizować szkodliwe wolne rodniki w organizmie. Wolne rodniki mogą powodować stres oksydacyjny, który jest powiązany z szeregiem problemów zdrowotnych, w tym rakiem, chorobami serca i chorobą Alzheimera. Miód wrzosowy wykazuje największą aktywność przeciwutleniaczy razem z miodem gryczanym.
- Właściwości antybakteryjne. Miód wrzosowy ma również właściwości antybakteryjne, dzięki czemu jest skuteczny w zwalczaniu infekcji. Wysoka zawartość proliny i lizozymu oraz innych aminokwasów wpływa z jednej strony stymulująco na układ odpornościowy, z drugiej niszczy komórki bakterii i uniemożliwoa im namnażanie się. W szczególności wykazano, że jest skuteczny przeciwko bakteriom powodującym wrzody żołądka i choroby dziąseł.
- Zawartość składników odżywczych. Miód wrzosowy jest bogaty w składniki odżywcze, w tym witaminy i minerały, takie jak witamina C, wapń i żelazo. Zawiera również szereg korzystnych związków roślinnych, takich jak flawonoidy i kwasy fenolowe.
- Niski indeks glikemiczny. W przeciwieństwie do niektórych innych rodzajów miodu, miód wrzosowy ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że ma minimalny wpływ na poziom cukru we krwi. To sprawia, że jest to dobry wybór dla osób z cukrzycą lub insulinoopornością.
- Właściwości przeciwzapalne. Niektóre badania sugerują, że miód wrzosowy może mieć właściwości przeciwzapalne, co może być korzystne w leczeniu stanów takich jak zapalenie stawów.
Lecznicze właściwości miodu warto wykorzystać szczególnie jesienią w przeziębieniach, stanach zapalnych i przy ogólnym osłabieniu organizmu. Można go stosować na wiele sposobów – jako dodatek do potraw i kanapek oraz zamiast cukru do kawy czy herbaty. Tak przyrządzony napój będzie nie tylko zdrowszy, ale też doskonale rozgrzeje. Miód wrzosowy jest również polecany w chorobach serca i układu krążenia oraz w chorobach układu pokarmowego. Wystarcza dwie łyżeczki miodu dziennie, spożywane na wiele sposobów, by już po kilku tygodniach dostrzec rezultaty jego działania.
Zobacz również:
Wrzos zwyczajny – roślina miododajna
Zalecenia do miodobrania z wrzosu i przechowywania miodu wrzosowego
Właściwości miodu gryczano-lipowego
Właściwości miodu nawłociowo-gryczanego
Właściwości miodu wielokwiatowego
Właściwości miodu ze spadzi iglastej
Właściwości miodu ze spadzi liściastej oraz spadziowo-nektarowego
Miód malinowy. Skład, zastosowanie, właściwości i dawkowanie
Liczba wyświetleń artykułu: 21640
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!