Portal Pszczelarski

Lód Miód - łódzka lodziarnia z miodowym akcentem

pszczelarstwo łódzkie Lód Miód lody z miodem miód miód z województwa łódzkiego

Na łódzkiej mapie kulinarnej pojawiło się nowe miejsce, a precyzyjniej miejsca, które warto odwiedzieć. Dlaczego? Ponieważ używają do swoich wyrobów naturalnych produktów, w tym miodu. Mowa o Pracowni Lodów Rzemieślniczych "Lód Miód", której pomysłodawcami są państwo Ewa i Karim Soliman.

Ich pomysł na biznes opiera się na patriotyźmie lokalnym. Składniki do produkcji lodów kupowane są wyłącznie od łódzkich dostawców. Podkreślają, że miód w ich lodach pochodzi i będzie pochodzić wyłącznie z pasiek z województwa łódzkiego.

Choć ceny ich lodów nie należą do najniższych (jedna 80-gramowa porcja ma kosztować 4 zł) to z pewnością nie zabraknie amatorów niestandardowych smaków, w tym smaku firmowego - "lód miód", na który składa się sorbet cytrynowy słodzony miodem. Poza 8-ma smakami lodów (z czego 4 będą na stałe w ofercie, a 4 będą zmieniać się co jakiś czas), wyróżnikiem mają być kolorowe wafelki - czarne i czerwone.

Jak informuje łódzki portal Gazety Wyborczej, marka w momencie publikacji artykułu swoje lokale ma zlokalizowane:

a) w Łodzi:

- ul. Retkińska 80

- ul. Aleksandrowska 38

- ul. Tatrzańska 109

- ul. Zgierska 69

- ul. Tuszyńska 35

- ul. Przędzalniana 124a

b) w Pabianicach:

- ul. Łaska 38

- ul. Grobelna 7

Opracowano na podstawie:

Wyborcza.pl, "Lód Miód". Nowa łódzka marka lodów rzemieślniczych, http://lodz.wyborcza.pl/lodz/7,35136,21635461,lod-miod-nowa-lodzka-marka-lodow-rzemieslniczych.html, Data publikacji: 2017.04.13, Data odczytu: 2017.04.13

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3562

Komentarze z forum pszczelarskiego

michal1972 2017-04-15 07:51:27

Miód to samo zdrowie, nie dziwię się, że coraz więcej osób go wykorzystuje.

  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Bigos staropolski na winie z miodem

Nalewka jaśminowa z miodem

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Miodobranie - krok po kroku

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Koszty pośrednika handlu produktów pszczelich

Praca na etat a pasieka do 80 pni

Obowiązki pszczelarza na koniec roku podatkowego

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie