Portal Pszczelarski

Liczba rodzin pszczelich w warmińsko-mazurskim rośnie 2017

pszczelarstwo warmińsko-mazurskie Warmiński Związek Pszczelarzy w Rychlikach Henryk Kiejdo Sylwia Jaskulska

Jak informuje serwis SadyOgrody.pl, na Warmii i Mazurach z roku na rok zwiększa się liczba rodzin pszczelich. W przeciągu ostatnich 10 lat liczba ta zwiększyła się z ok. 100 tys. do ponad 140 tys. Liczba pszczelarzy w województwie warmińsko-mazurskim na koniec 2016 roku wynosiła ponad 3,5 tys.

Przeciętna liczba rodzin pszczelich przypadająca na pasieczysko wynosi ok. 40 (średnia w kraju to ok. 23 pnie pszczele). Charakterystycznym dla regionu warmińsko-mazurskiego jest dominacja pasiek średniej wielkości, tj. 21-50 uli oraz pasiek towarowych (pasiek liczących powyżej 80 pni). Henryk Kiejdo, pszczelarz należący do Warmińskiego Związku Pszczelarzy w Rychlikach, dodaje, że w tym regionie jest też sporo pasiek towarowych (liczących ponad 150 zasiedlonych uli). Sylwia Jaskulska zauważa również, że do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla należy 20 pasiek.

Warto dodać, że w województwie warmińsko-mazurskim miód jest jednym z najchętniej kupowanych przez turystów produktów. To bodziec do zwiększania liczby pni pszczelich. Efekt dobrego sezonu i rosnącej liczby rodzin pszczelich widać gołym okiem. Region zajmuje obecnie 8 miejsce w skali kraju pod względem produkcji miodu. Większość, bo 81% miodu jest dystrybuowane w ramach sprzedaży bezpośredniej, pozostała część trafia do skupów.

Opracowano na podstawie:

SadyOgrody.pl, Warmińsko-mazurskie: Wzrosła liczba rodzin pszczelich w pasiekach, http://www.sadyogrody.pl/z_innej_skrzynki/141/warminsko_mazurskie_wzrosla_liczba_rodzin_pszczelich_w_pasiekach,9378.html, Data publikacji: 2017.04.07, Data odczytu: 2017.04.12

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2556

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Zapobieganie i zwalczanie inwazji Varroa sp. u pszczoły miodnej

Stan warrozy w pasiekach za pomocą obserwacji osypu zimowego - badanie

Metody oceny stopnia inwazji Varroa destructor

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Pierniczki świąteczne z miodem

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Ciasteczka lekko miodowe

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Szaszłyki z marynatą miodową

Skrzydełka z miodem i chili