Portal Pszczelarski

Margo Hayes, łojant z zamiłowaniem do pszczół 2017

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w USA Margo Hayes

Łojant to slangowe określenie osoby wspinającej się po górach, ścianach i innych pionowych płaszczyznach. Jedną z osób, które w ostatnim czasie przykuły uwagę świata wspinaczkowego jest młoda (19-letnia) Margo Hayes ze Stanów Zjednoczonych. Została pierwszą kobietą z 9a+ na koncie, która pokonała jedną z najpopularniejszych dróg w tym stopniu na świecie - słynną La Ramblę.

Jak podkreśla w wywiadzie dla portalu Wspinanie.pl, "jasno wyznaczone cele, determinacja, konsekwencja i nieprzeciętne umiejętności" to klucz by osiągnąć sukces, we wszystkim. La Rambla to trudna droga. Godziny rozgrzewki i morderczych treningów pod okiem czujnego trenera, a także bliskość gór i zawarte przyjaźnie pozwoliły na realizację tak skomplikowanego wyzwania.

A że apetyt rośnie w miarę jedzenia, Margo Hayes przygotowuje się już do zawodów Pucharu Świata we Wspinaczce, nie zapominając również o swojej pasji, która (jak sama dodaje) może niebawem przerodzić się w obsesję - pszczelarstwu.

Jeszcze tej wiosny planuje wraz ze swoją mamą zbudować ul i go zasiedlić. Martwi się o stan środowiska naturalnego i choć symbolicznie, to chce w jakiś sposób pomóc.

Margo Hayes lubi też rysować i fotografować. Jest więc duża szansa, że niebawem będziemy mogli zobaczyć czy udało się zrealizować jej kolejny, tym razem pszczelarski cel.

Opracowano na podstawie:

Wspinanie.pl, Liczy się wytrwałość i koncentracja – mówi w rozmowie z nami Margo Hayes, http://wspinanie.pl/2017/03/margo-hayes/, Data publikacji: 2017.03.28, Data odczytu: 2017.04.05

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2909

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Wieprzowe polędwiczki miodowo-musztardowe

Kaczka duszona z miodem w sosie pomarańczowym na czerwonej kapuście

Pstrąg z miodem w sosie orzechowym

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Sałatka kobieca Keep smiling z miodem

Panna cotta z miodem i orzechami włoskimi

Pierogi z kaszą jaglaną, jabłkami i miodem