Portal Pszczelarski

Dennice – ule wielkopolskie

Na zdjęciu widoczna jest dennica higieniczna. Źródło zdjęcia: Bartnicy.pl

dennica dennica ocieplana dennica higieniczna dennica do poławiania pyłku ul wielkopolski Bartnicy.pl

W ofercie producenta Bartnicy.pl znajdują się trzy rodzaje dennic:
- dennica do poławiania pyłku,
- dennica higieniczna,
- dennica niska ocieplana.

Dennica do poławiania pyłku składa się z takich elementów jak:
- przegroda do strącania pyłku,
- siatka aluminiowa, przez którą pyłek opada na dno,
- szufladka do zbierania pyłku.

Po wyjęciu przegrody do strącania pyłku, dennica nadaje się idealnie jako higieniczna do zwalczania warrozy (warroza, która spadnie na dno szuflady, nie ma możliwości powrotu). Dostęp do szuflad uzyskuje się po odchyleniu tylnej klapki, bez ingerencji w pracę pszczół. Dodatkowo, dzięki zamykanej przedniej klapie, można interweniować gdyby pojawił się rabunek, tudzież wykorzystać ją przy przenoszeniu (lub przewożeniu) ula z rodziną pszczelą. Dzięki otworom wentylacyjnym obieg powietrza jest prawidłowy.

Dennica higieniczna to wersja zbliżona do dennicy do poławiania pyłku. Odróżnia ją brakująca przegroda do poławiania pyłku. Szufladkę można używać do czyszczenia ula. W tym celu wystarczy wysunąć ją, wyczyścić z brudu, po czym wsunąć na swoje miejsce. W taki sam sposób można prowadzić kontrolę liczby pasożyta Varroa destructor, którego osyp znajdzie się na niej. Tacka została wykonana z wodoodpornej sklejki.

Niska dennica ocieplana nie zawiera szuflad. Zanieczyszczenia należy wymiatać przy pomocy pióra bądź miotełki. Dennica została ocieplona styropianem 2cm.

O budowie uli wielkopolskich producenta Bartnicy.pl można przeczytać w artykule: Ule wielkopolskie wielokorpusowe.

Zobacz również:

Dennica wysoka higieniczna do ula wielkopolskiego



Liczba wyświetleń artykułu: 25858

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą

Kapusta czerwona z porto

Bastani – perskie lody szafranowe

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie