Portal Pszczelarski

Dennice – ule wielkopolskie

Na zdjęciu widoczna jest dennica higieniczna. Źródło zdjęcia: Bartnicy.pl

dennica dennica ocieplana dennica higieniczna dennica do poławiania pyłku ul wielkopolski Bartnicy.pl

W ofercie producenta Bartnicy.pl znajdują się trzy rodzaje dennic:
- dennica do poławiania pyłku,
- dennica higieniczna,
- dennica niska ocieplana.

Dennica do poławiania pyłku składa się z takich elementów jak:
- przegroda do strącania pyłku,
- siatka aluminiowa, przez którą pyłek opada na dno,
- szufladka do zbierania pyłku.

Po wyjęciu przegrody do strącania pyłku, dennica nadaje się idealnie jako higieniczna do zwalczania warrozy (warroza, która spadnie na dno szuflady, nie ma możliwości powrotu). Dostęp do szuflad uzyskuje się po odchyleniu tylnej klapki, bez ingerencji w pracę pszczół. Dodatkowo, dzięki zamykanej przedniej klapie, można interweniować gdyby pojawił się rabunek, tudzież wykorzystać ją przy przenoszeniu (lub przewożeniu) ula z rodziną pszczelą. Dzięki otworom wentylacyjnym obieg powietrza jest prawidłowy.

Dennica higieniczna to wersja zbliżona do dennicy do poławiania pyłku. Odróżnia ją brakująca przegroda do poławiania pyłku. Szufladkę można używać do czyszczenia ula. W tym celu wystarczy wysunąć ją, wyczyścić z brudu, po czym wsunąć na swoje miejsce. W taki sam sposób można prowadzić kontrolę liczby pasożyta Varroa destructor, którego osyp znajdzie się na niej. Tacka została wykonana z wodoodpornej sklejki.

Niska dennica ocieplana nie zawiera szuflad. Zanieczyszczenia należy wymiatać przy pomocy pióra bądź miotełki. Dennica została ocieplona styropianem 2cm.

O budowie uli wielkopolskich producenta Bartnicy.pl można przeczytać w artykule: Ule wielkopolskie wielokorpusowe.

Zobacz również:

Dennica wysoka higieniczna do ula wielkopolskiego



Liczba wyświetleń artykułu: 31077

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Wiktoria Bajek

Wiktoria Bajek

Autorka tekstów

Studentka pedagogiki o specjalności resocjalizacja. Na co dzień pasjonatka pszczół miodnych i nie tylko. Szczególnie zainteresowana warunkami optymalnymi dla bytowania i rozwoju pszczół. Pasjonatka przyrody i długich spacerów.

Poliuretan czy drewno - który materiał lepszy na ul?

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Ryż cytrynowy z miodem

Lekka sałatka z miodowym dressingiem

Kurczak w różowej marynacie

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Skrzydełka z miodem i chili

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem