Portal Pszczelarski

Bułgarski miód ekologiczny niebawem zaleje rynek 2017

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Bułgarii miód BIO miód ekologiczny M Food miód z Bułgarii

Grupa M Food działająca na międzynarodowym rynku obrotu miodem obejmie pakiet większościowy bułgarskiej spółki JGV Bulgaria Ltd. W ten sposób M Food ma zwiększyć dostawy miodu ekologicznego z Bułgarii i stać się bardziej konkurencyjnym na rynku miodów BIO (produktów wysokomarżowych, coraz częściej nabywanych do produkcji np. wsadów owocowych do jogurtów czy dietetycznych słodyczy).

Profil działalności JGV Bulgaria Ltd. w ramach grupy M Food będzie skupiać się na organizacji sieci pszczelarzy i miejsc kolektorskich oraz kontrolą jakościową pozyskiwanego miodu ekologicznego. Spółka ma wybudować nowoczesny zakład z przeznaczeniem do przetwórstwa miodu BIO oraz doprowadzić do powstania w pierwszym roku projektu ponad 1,2 tysiąca uli. Docelowo ma być 12,5 tysiąca uli produkujących miód ekologiczny, co stanowić ma ok. 20-25% miodu BIO którym M Food będzie rocznie obracać.

Grupa M Food już jakiś czas temu zauważyła pewną prawidłowość, iż popyt na miód ekologiczny rośnie dużo szybciej niż jego podaż. Dlaczego podaż nie jest w stanie zaspokoić popytu? Ponieważ prowadzenie pasieki ekologicznej nie jest wcale takie proste. Poza tym, że pasieki muszą mieć odpowiednią lokalizację (dot. m.in. odległości od dróg i obiektów przemysłowych) i pszczelarze nie mogą dokarmiać pszczół cukrem, to przede wszystkim nie wolno w pasiekach stosować środków chemicznych. To często czynnik, który dla niektórych producentów miodu jest nie do pokonania.

Opracowano na podstawie:

PortaSpozywczy.pl, M FOOD planuje przejęcie bułgarskiej spółki, http://www.portalspozywczy.pl/slodycze-przekaski/wiadomosci/m-food-planuje-przejecie-bulgarskiej-spolki,142893.html, Data publikacji: 2017.04.05, Data odczytu: 2017.04.05

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 5991

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2017-04-09 18:36:31

Wydaje mi się, że dla polskich, małych pszczelarzy to nie jest zbyt dobra wiadomość...

oro54 2017-04-09 23:09:08

Miody z Bułgarii i Węgier sprowadzane były już od wielu lat, to żadna nowość. Ekologiczność tego miodu, podejrzewam, jest taka sama, jak oryginalność nowozelandzkiego miodu Manuka, gdzie wmawia się klientowi, że region gdzie występuje krzew herbaciany, o wielkości jednego polskiego województwa pokrywa zapotrzebowanie w zasadzie całego świata.



  Współpracują z portalem:

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu

Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą

Piernik sułtański

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Słodka sałatka z kurczakiem

Ciasto orzechowe z miodem

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Pszczoła miodna. Liczebność roju pszczół, zachowanie i rasy

Oddziaływanie Varroa destructor na rodzinę pszczelą

Metody oceny stopnia inwazji Varroa destructor