Portal Pszczelarski

Bułgarski miód ekologiczny niebawem zaleje rynek 2017

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Bułgarii miód BIO miód ekologiczny M Food miód z Bułgarii

Grupa M Food działająca na międzynarodowym rynku obrotu miodem obejmie pakiet większościowy bułgarskiej spółki JGV Bulgaria Ltd. W ten sposób M Food ma zwiększyć dostawy miodu ekologicznego z Bułgarii i stać się bardziej konkurencyjnym na rynku miodów BIO (produktów wysokomarżowych, coraz częściej nabywanych do produkcji np. wsadów owocowych do jogurtów czy dietetycznych słodyczy).

Profil działalności JGV Bulgaria Ltd. w ramach grupy M Food będzie skupiać się na organizacji sieci pszczelarzy i miejsc kolektorskich oraz kontrolą jakościową pozyskiwanego miodu ekologicznego. Spółka ma wybudować nowoczesny zakład z przeznaczeniem do przetwórstwa miodu BIO oraz doprowadzić do powstania w pierwszym roku projektu ponad 1,2 tysiąca uli. Docelowo ma być 12,5 tysiąca uli produkujących miód ekologiczny, co stanowić ma ok. 20-25% miodu BIO którym M Food będzie rocznie obracać.

Grupa M Food już jakiś czas temu zauważyła pewną prawidłowość, iż popyt na miód ekologiczny rośnie dużo szybciej niż jego podaż. Dlaczego podaż nie jest w stanie zaspokoić popytu? Ponieważ prowadzenie pasieki ekologicznej nie jest wcale takie proste. Poza tym, że pasieki muszą mieć odpowiednią lokalizację (dot. m.in. odległości od dróg i obiektów przemysłowych) i pszczelarze nie mogą dokarmiać pszczół cukrem, to przede wszystkim nie wolno w pasiekach stosować środków chemicznych. To często czynnik, który dla niektórych producentów miodu jest nie do pokonania.

Opracowano na podstawie:

PortaSpozywczy.pl, M FOOD planuje przejęcie bułgarskiej spółki, http://www.portalspozywczy.pl/slodycze-przekaski/wiadomosci/m-food-planuje-przejecie-bulgarskiej-spolki,142893.html, Data publikacji: 2017.04.05, Data odczytu: 2017.04.05

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 6182

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2017-04-09 18:36:31

Wydaje mi się, że dla polskich, małych pszczelarzy to nie jest zbyt dobra wiadomość...

oro54 2017-04-09 23:09:08

Miody z Bułgarii i Węgier sprowadzane były już od wielu lat, to żadna nowość. Ekologiczność tego miodu, podejrzewam, jest taka sama, jak oryginalność nowozelandzkiego miodu Manuka, gdzie wmawia się klientowi, że region gdzie występuje krzew herbaciany, o wielkości jednego polskiego województwa pokrywa zapotrzebowanie w zasadzie całego świata.

  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Miodobranie - krok po kroku

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Naleśniki w karmelizowanym sosie pomarańczowym z miodem

Kiwi w cieście z miodem rzepakowym

Zdrowe cukierki z miodem w trzech wersjach

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności