Portal Pszczelarski

Wartość pracy pszczół w Polsce i na świecie 2017

pszczelarstwo w Polsce rośliny entomofilne wartość pracy pszczół Janusz Majewski

1 kwietnia 2017 r. w serwisie CEO.com.pl ukazał się artykuł dotyczący wartości pracy pszczół w Polsce i na świecie. Choć data mogłaby wskazywać na redakcyjny żart to zapewniamy - to nie dowcip.

Autor artykułu wskazuje, że praca pszczół na świecie jest wyceniana na ponad 150 mld euro w skali roku. Z tej puli 15 mld euro stanowi wartość pracy pszczół w Europie, w której mieści się 1,8 mld euro pszczół z Polski. W praktyce wartości te są wyższe ponieważ te wskazane w artykule nie obejmują wartości produktów pszczelich (miodu, pyłku kwiatowego, propolisu, mleczka pszczelego, wosku i jadu pszczelego) oraz wpływu na zachowanie bioróżnorodności środowiska naturalnego.

Dr inż. Janusz Majewski z Wydziału Nauk Ekonomicznych SGGW w Warszawie tłumaczy czytelnikom serwisu skąd wzięły się tak duże liczby. Przede wszystkim wynikają one z faktu, że pszczoły odpowiadają za 80-90% zapyleń roślin dokonywanych przez owady, a co istotniejsze, tylko wśród 300 głównych gatunków roślin uprawnych świata około 84% stanowią rośliny zapylane przez owady, czyli rośliny entomofilne.

Brak pszczół oznacza wielokrotnie mniejsze i znacznie gorszej jakości plony, co w przypadku Polski może dotyczyć ponad 1,7 mln ha upraw.

Żeby uświadomić sobie jak poważny może być brak owadów zapylających warto spojrzeć na statystyki. Wpływ owadów zapylających na rzepak i rzepik wynosi 20-40%, jabłonie 50-100%, grusze 60-90%, śliwy 40-70%, wiśnie 50-90%, czereśnie 50-95%, truskawki 20-30%, maliny 25-80%, porzeczki 30-85%, a na agest 30-70%. 

Na szczęście póki co nie jest zauważalny w Polsce niekorzystny trend zmniejszania się liczby osób trudniących się pszczelarstwem. Choć pszczelarstwo wciąż traktowane jest jako hobby to, jak słusznie zauważa coraz więcej osób, wkrótce może nastać konieczność tworzenia nowych rządowych programów wspierających tę dziedzinę rolnictwa. W końcu brak pszczelarzy to także i brak pszczół.

Opracowano na podstawie:

CEO.com.pl, Pszczoły warte miliardy, https://ceo.com.pl/pszczoly-warte-miliardy-92714, Data publikacji: 2017.04.01, Data odczytu: 2017.04.04

Ekologia.pl, Zapylanie warte miliardy, http://www.ekologia.pl/srodowisko/ochrona-srodowiska/zapylanie-warte-miliardy,22717.html, Data publiakcji: 2017.04.02, Data odczytu: 2017.04.04

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3270

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2017-04-05 19:34:28

Myślę, że i tak za mało została wyceniona praca pszczół. Gdyby ich nie było to nie było by np. jabłek, a jak nie było by jabłek to nie było by cydru, wina, soków, przetworów i przede wszystkim pracy. A to tylko jeden owoc, a gdzie reszta? :)



  Współpracują z portalem:

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

IV Konferencja KD Pszczółka - podsumowanie wydarzenia

Targi Sadowniczo-Warzywnicze Hort-Technika z panelem pszczelarskim - relacja

Współdziałanie pszczelarzy w zakresie promocji i sprzedaży

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Szaszłyki z marynatą miodową

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Skrzydełka z miodem i chili