Portal Pszczelarski

Wartość pracy pszczół w Polsce i na świecie 2017

pszczelarstwo w Polsce rośliny entomofilne wartość pracy pszczół Janusz Majewski

1 kwietnia 2017 r. w serwisie CEO.com.pl ukazał się artykuł dotyczący wartości pracy pszczół w Polsce i na świecie. Choć data mogłaby wskazywać na redakcyjny żart to zapewniamy - to nie dowcip.

Autor artykułu wskazuje, że praca pszczół na świecie jest wyceniana na ponad 150 mld euro w skali roku. Z tej puli 15 mld euro stanowi wartość pracy pszczół w Europie, w której mieści się 1,8 mld euro pszczół z Polski. W praktyce wartości te są wyższe ponieważ te wskazane w artykule nie obejmują wartości produktów pszczelich (miodu, pyłku kwiatowego, propolisu, mleczka pszczelego, wosku i jadu pszczelego) oraz wpływu na zachowanie bioróżnorodności środowiska naturalnego.

Dr inż. Janusz Majewski z Wydziału Nauk Ekonomicznych SGGW w Warszawie tłumaczy czytelnikom serwisu skąd wzięły się tak duże liczby. Przede wszystkim wynikają one z faktu, że pszczoły odpowiadają za 80-90% zapyleń roślin dokonywanych przez owady, a co istotniejsze, tylko wśród 300 głównych gatunków roślin uprawnych świata około 84% stanowią rośliny zapylane przez owady, czyli rośliny entomofilne.

Brak pszczół oznacza wielokrotnie mniejsze i znacznie gorszej jakości plony, co w przypadku Polski może dotyczyć ponad 1,7 mln ha upraw.

Żeby uświadomić sobie jak poważny może być brak owadów zapylających warto spojrzeć na statystyki. Wpływ owadów zapylających na rzepak i rzepik wynosi 20-40%, jabłonie 50-100%, grusze 60-90%, śliwy 40-70%, wiśnie 50-90%, czereśnie 50-95%, truskawki 20-30%, maliny 25-80%, porzeczki 30-85%, a na agest 30-70%. 

Na szczęście póki co nie jest zauważalny w Polsce niekorzystny trend zmniejszania się liczby osób trudniących się pszczelarstwem. Choć pszczelarstwo wciąż traktowane jest jako hobby to, jak słusznie zauważa coraz więcej osób, wkrótce może nastać konieczność tworzenia nowych rządowych programów wspierających tę dziedzinę rolnictwa. W końcu brak pszczelarzy to także i brak pszczół.

Opracowano na podstawie:

CEO.com.pl, Pszczoły warte miliardy, https://ceo.com.pl/pszczoly-warte-miliardy-92714, Data publikacji: 2017.04.01, Data odczytu: 2017.04.04

Ekologia.pl, Zapylanie warte miliardy, http://www.ekologia.pl/srodowisko/ochrona-srodowiska/zapylanie-warte-miliardy,22717.html, Data publiakcji: 2017.04.02, Data odczytu: 2017.04.04

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3053

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2017-04-05 19:34:28

Myślę, że i tak za mało została wyceniona praca pszczół. Gdyby ich nie było to nie było by np. jabłek, a jak nie było by jabłek to nie było by cydru, wina, soków, przetworów i przede wszystkim pracy. A to tylko jeden owoc, a gdzie reszta? :)



  Współpracują z portalem:

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Żeberka w sosie czosnkowo-miodowym

Kaczka duszona z miodem w sosie pomarańczowym na czerwonej kapuście

Szynka miodowo-musztardowa z rozmarynem

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie