Portal Pszczelarski

Szczepionka dla pszczół rodem z Ameryki

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w USA szczepionka dla pszczół Gro Amdam witellogenina

Może to, co napiszę, wyda się niektórym kontrowersyjne, ale tak właśnie oceniam pomysł szczepień dla pszczół: Na ochronie środowiska uczono nas o metodzie "końca rury". Polega ona na tym, że zanieczyszczeniami zajmujemy się dopiero na końcu procesu produkcyjnego. Dużo lepszym rozwiązaniem, jak przekonywali wykładowcy, jest niedopuszczenie by te zanieczyszczenia w ogóle powstały.

Nie tylko w ochronie środowiska, ale także w medycynie istnieje podobna zasada, która brzmi: "Lepiej zapobiegać niż leczyć". Dla mnie propozycja szczepionki dla pszczół jest przykładem metody "końca rury": zamiast likwidować przyczynę spadku ich populacji, będzie się je wzmacniać medykamentami (na których, notabene, ktoś przecież zarobi), a przemysł agrochemiczny będzie nadal mógł zatruwać naszą żywność, wodę i glebę. Pozostałe gatunki zapylaczy będą ginąć (w USA na liście gatunków zagrożonych pojawił się trzmiel!), w ekosystemie trudno będzie mówić o jakiejkolwiek równowadze, ale co tam: póki my żyjemy, ostatnia pszczoła nie zginie!

Amerykański uniwersytet pracuje nad pierwszą w historii szczepionką dla pszczół

Coraz więcej ludzi jest świadomych trudnej sytuacji, w jakiej znalazły się pszczoły. Według naukowców przyczyną spadku ich populacji, podobnie jak innych owadów np. motyli królewskich, są środki i techniki agrochemiczne, głównie pestycydy i zaprawianie nasion (czyli ich zaprawianie) neonikotynoidami. Ostatnio jeden z najpopularniejszych uniwersytetów w USA wyszedł z oryginalną propozycją ratowania tych owadów: pierwszą w historii szczepionką dla pszczół. 

Na Uniwersytecie Stanowym w Arizonie, pod kierownictwem profesor Gro Amdam, trwają pracę nad tym rozwiązaniem. W badaniach biorą udział także naukowcy z Finlandii i Norwegii. Sprawa jest o tyle poważna, że aż 35% światowej produkcji żywności i 87 ze 115 najważniejszych roślin uprawnych nie obędzie się bez zapylaczy, głównie pszczół, których populacja spadła z 6 milionów rojów w 1940 do ok. 2,5 milionów obecnie.

Kluczem do opracowania szczepionki jest witellogenina, odgrywająca decydującą rolę w budowaniu odporności u tych owadów. Witellogenina jest białkiem, które łączy się z fragmentami bakterii trawionymi wraz z pokarmem przez królową matkę. Połączone cząstki docierają następnie za pośrednictwem krwi do rozwijających się larw, co można uznać za naturalną metodę ich zaszczepiania.

"My, ludzie, chronimy się przed infekcjami bakteryjnymi stosując szczepionki. Zapewniają nam one długotrwałą ochronę, ponieważ nasze ciała rozwinęły fizjologiczną pamięć odnośnie zawartego w nich materiału bakteryjnego. Wszyscy myśleli, że w przypadku owadów to się nie uda, ponieważ nie mają one fizjologii, która by umożliwiała przechowywanie wspomnień w układzie odpornościowym." – mówi Amdam.

Jednak wiedząc, że pszczoły można zaszczepiać, zespół eksperymentuje ze szczepionkami podając im je do spożycia. Te następnie są przejmowane przez witellogeninę. "Królowym podajemy szczepionki zawierające fragmenty bakterii, po czym badamy fizjologię i skuteczność ich działania." - tłumaczy Amdam.

Badacze, poza próbą lepszego poznania i zrozumienia procesów czysto biologicznych, szukają także korzyści z uruchomienia szeroko zakrojonego programu szczepień dla pszczół. Przekazany naukowcom grant pozwala na kontynuację eksperymentu do 2021. Do tego czasu podejmą oni decyzję o ewentualnej sprzedaży lub licencjonowaniu patentu na opracowaną szczepionkę.

Źródło polskie:

xebola.wordpress.com

Opracowano na podstawie:

March Against Monsanto, Major United States University Proposes First-Ever "Bee Vaccines" In Order to Save Declining Population, http://www.march-against-monsanto.com/major-united-states-university-proposes-first-ever-bee-vaccines-in-order-to-save-declining-population/, Data publikacji: 2017.03.22

AZ Central, neybee decline a threat to global food supply, ASU researchers seek answers, http://www.azcentral.com/story/sponsor-story/arizona-state-university/2017/02/23/asu-honeybee-decline-threat-to-global-food-supply/98301512/, Data publikacji: 2017.02.23



Liczba wyświetleń artykułu: 3216

Komentarze z forum pszczelarskiego

Adam_Poch 2017-04-03 19:14:21

Ciekawe. Też się zgadzam z tym, że to leczenie, a nie rozwiązywanie problemu... Mam nadzieję, że ktoś pójdzie po rozum do głowy i przestanie wydawać zgód na stosowanie pestycydów.



  Współpracują z portalem:

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Sałatka z kurczakiem, marynowanym pieprzem i miodem

Ryż cytrynowy z miodem

Sos malinowo-miodowy

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll