Portal Pszczelarski

Biały miód leśny z Mount Oku

Na zdjęciu: Jezioro Oku w pobliżu Mount Oku. Źródło zdjęcia: en.wikipedia.org/wiki/File:Lake_Oku_Cameroon.jpg

biały miód miód leśny Mount Oku Kamerun afrykańska pszczoła miodna

Mount Oku to obszar, gdzie pozyskiwany jest wysokiej klasy biały miód leśny spełniający wysokie standardy Komisji Europejskiej. Miód ten jest ceniony na rynku europejskim, a w szczególności jest importowany do Wielkiej Brytanii przez firmę Tropical Forest Products z Aberystwyth.

Mount Oku (również Kilum Mountain) jest największym wulkanem w Masywie Oku należącym do liczącej ok. 1000km tzw. Linii Kameruńskiej wulkanów. Przedmiotowy wulkan leży pod względem administracyjnym w kameruńskiej Prowincji Oku. Wulkan i jego otoczenie stanowi istotne siedlisko endemicznych roślin i zwierząt, zwłaszcza lasy Kilum - Ijim o powierzchni ok. 200 km2. Lasy te są jednakże zagrożone ze strony rozrastających się osad ludzkich. W celu przeciwdziałania negatywnym skutkom antropopresji BirdLife International oraz Ministerstwo Środowiska i Leśnictwa Kamerunu współpracują nad zachowaniem biomu lasów i różnorodności biologicznej oraz zapewnieniem zrównoważonego rozwoju.

Jednym z podgatunków pszczoły miodnej Prowincji Oku jest afrykańska pszczoła miodna (Apis mellifera scutellata). Ten podgatunek pszczoły miodnej występuje w środkowej i zachodniej Afryce, zaś jego hybrydy (z m.in. pszczołą włoską – Apis mellifera ligustica oraz pszczołą hiszpańską – Apis mellifera iberiensis) występują w Ameryce Południowej, Ameryce Środkowej oraz południowej części USA. Innym podgatunkiem tam występującym jest Apis mellifera adansonii pochodząca pierwotnie z obszarów Nigerii i Burkina Faso.

Rozwojowi pszczoły miodnej w Kamerunie sprzyja obecność roślin miododajnych. Są to w szczególności: dziurawiec (Hypericum lanceolatum), Harungana madagascariensis, Mansonia altissima var. kamerunica, śliwa afrykańska (Prunus africana), na obszarze zaś Kilum-Ijum przede wszystkim zaś: Szeflera - Schefflera abyssinica, Schefflera barteri, Schefflera manii. Krystalizacji miodu w pasiece sprzyjają zwłaszcza pyłki i nektary Schefflera abyssinica i  Schefflera manii.

Podkreślić należy, iż ogólnie na obszarze Kamerunu bardzo niewiele jest roślin niesprzyjających rozwojowi pszczół, bądź też toksycznych dla nich. Wśród nich znajdują się: flaszowiec senegalski (Annona senegelensis), komosa (Chenopodium) oraz aframon (Aframonum spp.).

Szczególnie dogodne dla produkcji białego miodu w Prowincji Oku są okolice miejscowości: Oku, Belo, Jakiri, Njinikom oraz Fundong. Sprzyja temu górski, chłodny klimat obszarów leśnych otaczających Mount Oku, który wpływa również na kolor miodu i długi okres jego zdatności do spożycia.

Opracowano na podstawie:

1. Cheek M., Onana J.-M., Pollard B.J., "The Plants of Mount Oku and the Ijim Ridge. A Conservation Checklist"
2. Food and Agriculture Organization, "Melliferous plants for Cameroon Highlands and Adamaoua Plateau honey"
3. Ming-Xian Yang, "Studies on Mixed-Species Colonies of Honeybees, Apis cerana and Apis mellifera"
4. Strona Size of Wales: http://sizeofwales.org.uk/projects/honey_bees.html
5. Hepburn H.R., Radloff S.E., "Honeybees of Africa", 1998.
6. Blakeney M., Coulet T., Mahop M.T., Mengistie G., "Extending the protection of Geographical Indications. Case Studies of Agricultural Products in Africa", USA 2012
7. Anglojęzycznej Wikipedii (Cameroon Volcanic Line, African Bee, Subspecies of Apis mellifera)

 

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 5118

Komentarze z forum pszczelarskiego

kaczka12 2014-08-04 08:26:28

Jestem bardzo ciekawy jak taki miód smakuje.



  Współpracują z portalem:

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Projekt Bartnik i polskie więziennictwo

Biały miód leśny z Mount Oku

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 2.

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Bananowe chipsy z miodem

Bigos staropolski na winie z miodem

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności