Portal Pszczelarski

Miejskie pszczelarstwo w Warszawie nabiera rozpędu 2017

pszczelarstwo mazowieckie pszczelarstwo miejskie ule na dachu hotelu ule na dachu banku Dariusz Suchenek Jan Tenderenda Kamil Baj Pszczelarium

Jak poinformował pierwszy program polskiego radia na swojej stronie internetowej, miejskie pszczelarstwo cieszy się coraz większą popularnością i to nie tylko w Warszawie (choć w samej stolicy jest kilkaset zasiedlonych uli).

W 2010 roku, trend komercyjnego pszczelarstwa miejskiego zapoczątkował Hotel Hyatt (obecnie Hotel Regent) w Warszawie (wspominaliśmy o nim w artykule: Ule na dachu hotelu). Aktualnie znajduje się na jego dachu 7 zasiedlonych uli, z których rocznie pozyskuje Dariusz Suchenek (opiekun pasieki i szef kuchni hotelu) od 350-500 kg miodu. Tak dużą ilość miodu tłumaczy ciągłością pożytków w okolicy. Ma to swoje uzasadnienie, wszak dookoła są Łazienki Królewskie i Park Morskie Oko. O tak pokaźnych zbiorach miodu nie może jednak mówić w odniesieniu do swojej pasieki zlokalizowanej w ogrodzie, ok. 50 km od Warszawy. 

Spostrzeżenia pana Dariusza Suchanka potwierdza również pan Jan Tenderenda z warszawskiego Deutsche Banku, na dachu którego w kwietniu 2016 roku postawiono ule. Dodaje również, że miejski miód jest świetnej jakości. Ma na to potwierdzenie z Laboratorium Badania Jakości Produktów Pszczelich w Puławach i w Państwowym Zakładzie Higieny w Warszawie.

Kamil Baj z Pszczelarium też zauważa coraz więcej uli w miastach. Wskazuje również, że tereny wiejskie coraz bardziej stają się mniej przyjazne dla pszczół, głównie ze względu na stosowanie pestycydów w rolnictwie. Nie mówi jednak, że sytuacja jest tragiczna. Jest dużo lepiej niż np. w Niemczech (gdzie od dawna stosuje się sztuczne nawozy) czy w Kanadzie (gdzie pszczoły zapylają wielusethektarowe monokultury, tj. jednolite uprawy).

Rozwojowi pszczelarstwa miejskiego służy nie tylko dostępność pożytków, ale również odpowiednia polityka włodarzy miast i przychylność prawa. Możemy zatem spodziewać się, że pszczelarstwo miejskie będzie rozwijać się jeszcze szybciej, i to nie tylko w Warszawie.

Opracowano na podstawie:

Polskie Radio, Miejskie pszczelarstwo w rozkwicie, a miód z dachu hotelu czy banku nie ustępuje jakością innym, http://www.polskieradio.pl/42/5202/Artykul/1742253,Miejskie-pszczelarstwo-w-rozkwicie-a-miod-z-dachu-hotelu-czy-banku-nie-ustepuje-jakoscia-innym, Data publikacji: 2017.03.21, Data odczytu: 2017.03.22

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2108

Komentarze z forum pszczelarskiego

eryk16 2017-03-27 17:13:12

Faktycznie jest coraz więcej uli w większych miastach. Nie wiem ile jest w Poznaniu czy we Wrocławiu, ale tak sobie myślę, że Warszawie chyba nie będą odbiegać. W Krakowie może być gorzej nieco bo tam smogu jest sporo. To samo w Nowym Sączu.



  Współpracują z portalem:

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Hodowla murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Ciasto czekoladowe z miodem – komentarz do przepisu

Ciasto czekoladowe z miodem - przepis

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Bananowe chipsy z miodem

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą