Miejskie pszczelarstwo w Warszawie nabiera rozpędu 2017

Jak poinformował pierwszy program polskiego radia na swojej stronie internetowej, miejskie pszczelarstwo cieszy się coraz większą popularnością i to nie tylko w Warszawie (choć w samej stolicy jest kilkaset zasiedlonych uli).
W 2010 roku, trend komercyjnego pszczelarstwa miejskiego zapoczątkował Hotel Hyatt (obecnie Hotel Regent) w Warszawie (wspominaliśmy o nim w artykule: Ule na dachu hotelu). Aktualnie znajduje się na jego dachu 7 zasiedlonych uli, z których rocznie pozyskuje Dariusz Suchenek (opiekun pasieki i szef kuchni hotelu) od 350-500 kg miodu. Tak dużą ilość miodu tłumaczy ciągłością pożytków w okolicy. Ma to swoje uzasadnienie, wszak dookoła są Łazienki Królewskie i Park Morskie Oko. O tak pokaźnych zbiorach miodu nie może jednak mówić w odniesieniu do swojej pasieki zlokalizowanej w ogrodzie, ok. 50 km od Warszawy.
Spostrzeżenia pana Dariusza Suchanka potwierdza również pan Jan Tenderenda z warszawskiego Deutsche Banku, na dachu którego w kwietniu 2016 roku postawiono ule. Dodaje również, że miejski miód jest świetnej jakości. Ma na to potwierdzenie z Laboratorium Badania Jakości Produktów Pszczelich w Puławach i w Państwowym Zakładzie Higieny w Warszawie.
Kamil Baj z Pszczelarium też zauważa coraz więcej uli w miastach. Wskazuje również, że tereny wiejskie coraz bardziej stają się mniej przyjazne dla pszczół, głównie ze względu na stosowanie pestycydów w rolnictwie. Nie mówi jednak, że sytuacja jest tragiczna. Jest dużo lepiej niż np. w Niemczech (gdzie od dawna stosuje się sztuczne nawozy) czy w Kanadzie (gdzie pszczoły zapylają wielusethektarowe monokultury, tj. jednolite uprawy).
Rozwojowi pszczelarstwa miejskiego służy nie tylko dostępność pożytków, ale również odpowiednia polityka włodarzy miast i przychylność prawa. Możemy zatem spodziewać się, że pszczelarstwo miejskie będzie rozwijać się jeszcze szybciej, i to nie tylko w Warszawie.
Opracowano na podstawie:
Polskie Radio, Miejskie pszczelarstwo w rozkwicie, a miód z dachu hotelu czy banku nie ustępuje jakością innym, http://www.polskieradio.pl/42/5202/Artykul/1742253,Miejskie-pszczelarstwo-w-rozkwicie-a-miod-z-dachu-hotelu-czy-banku-nie-ustepuje-jakoscia-innym, Data publikacji: 2017.03.21, Data odczytu: 2017.03.22
Liczba wyświetleń artykułu: 2566
Komentarze z forum pszczelarskiego
eryk16 2017-03-27 17:13:12

Zniszczono miejską pasiekę na terenie Uniwersytetu Gdańskiego 2021
Kolejny atak na pszczoły, tym razem w Gdańsku Jakub Wojas

W gdańskim porcie stanęła pasieka 2021
Pszczoły zamieszkały w ulach zlokalizowanych w porcie Jakub Wojas

Sukces idei tworzenia miejskich pasiek w Trójmieście 2021
Pszczelarstwo na Pomorzy ma się dobrze Jakub Wojas

Pszczołowóz Pszczelarium na ulicach Katowic 2020
Pierwszy taki pojazd w Polsce Jakub Wojas

Wilanów Miodem Płynący 2020 - kursy pszczelarskie
Kurs pszczelarski w Warszawie 2020 Marcin Balana

Hotele z grupy Accor i Orbis przyjazne pszczołom
Kolejne hotele stawiają własne pasieki Jakub Wojas

Pszczele warsztaty w galerii handlowej Madison 2018
Wspaniałe pszczele warsztaty dla dzieci Krzysztof Dębski
