Portal Pszczelarski

Czy miód spadziowy z Beskidu Wyspowego będzie na Liście Produktów Tradycyjnych?

pszczelarstwo małopolskie Lista Produktów Tradycyjnych miód spadziowy miód spadziowy z Beskidu Wyspowego miodownica jodłowa zielona

Jak informuje portal Limanowa.in, miód spadziowy z Beskidu Wyspowego, obok kiszonych rydzy z Uścia Gorlickiego, łososińskiego soku tłoczonego z jabłek, wolickich śliwek w zalewie korzennej oraz wina z jabłek i płatków róży, być może niebawem znajdzie się na Liście Produktów Tradycyjnych.

Małopolska Rada ds. Produktów Tradycyjnych i Dziedzictwa Kulinarnego po weryfikacji wniosków oraz ustaleniu historycznych korzeni wyrobu, tradycyjnych technologii oraz surowców wykorzystywanych do wytworzenia ww. produktów wydała pozytywną opinię, co sprawia, że miód spadziowy z Beskidu Wyspowego od znalezienia się na Liście Produktów Tradycyjnych (która aktualnie obejmuje 183 produkty regionalne) dzieli tylko decyzja Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Z danych jakie prezentuje portal Limanowa.in wynika, że "miód spadziowy z Beskidu Wyspowego powstaje ze spadzi jodłowej, wydalanej przez miodownicę jodłową zieloną, która bytuje na jodle pospolitej. W ulu następuje dalszy etap produkcji, polegający na przetworzeniu przyniesionej do ula spadzi w miód spadziowy. Dojrzały, zasklepiony miód jest odbierany z uli i odwirowywany w miodarkach. Po odwirowaniu i przecedzeniu klaruje się go w odstojnikach i rozlewa." 

Ten rodzaj miodu jest pozyskiwany na terenach Beskidu Wyspowego i Myślenickiego od niepamiętnych czasów. Unikalne w skali kraju cechy pszczół, które pomimo bardzo niekorzystnych warunków klimatycznych i dużej dominacji jodły pospolitej i buku zwyczajnego, świetnie zimowały, przyczyniły się do rozpoczęcia z początkiem XX wieku ich hodowli. W latach 30. XX wieku pszczoły określono linią Dobra, a od 2014 roku zostały objęte ochroną zasobów genetycznych, tworząc na terenie gminy Dobra i Tymbark rejon hodowli zachowawczej.

Opracowano na podstawie:

Limanowa.in, Miód spadziowy z Beskidu Wyspowego ubiega się o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych, https://limanowa.in/wydarzenia/news;miod-spadziowy-z-beskidu-wyspowego-ubiega-sie-o-wpis-na-liste-produktow-tradycyjnych,35835.html, Data publikacji: 09.03.2017 r., Data odczytu: 2017.03.19

Zobacz również:

Linia pszczół car: Dobra (D)

Właściwości miodu ze spadzi iglastej

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2302

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Propolis - produkt pszczeli

Miód - produkt pszczeli

Pszczelarz, a kto to taki?

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski