Portal Pszczelarski

Jak wykonać odkład pszczeli?

Na zdjęciu: pszczoły na ramce. Źródło zdjęcia: ucanr.edu/blogs/bugsquad/blogfiles/1893.jpg

tworzenie odkładu odkład pszczeli mateczniki ratunkowe czerw plastry z czerwiem otwarty czerw

Jak wykonać odkład pszczeli?

Odkład pszczeli wykonuje się z pszczół pochodzących z rodzin produkcyjnych. Trzeba jednak pamiętać, że zabierając robotnice, musimy pozostawić w ulu matkę.

Odpowiednio wczesne wytworzenie odkładu jest jednym z najlepszych sposobów, aby zapobiec rójce. Jest też najlepszym sposobem, aby zwiększyć liczbę rodzin w obrębie jednej pasieki. Odkłady w razie potrzeby można też dowolnie łączyć z rodzinami macierzystymi.

Tworząc odkład pszczelarz zabiera rodzinie przeważnie dwa plastry z czerwiem. Oczywiście, trzeba pamiętać, że można to zrobić dopiero wtedy, gdy liczba plastrów w ulu jest odpowiednio duża. Powinny w nim znajdować się co najmniej dwa plastry trutowe lub ponad dziesięć plastrów z czerwiem. Odkład przenosi się do nowego, przygotowanego wcześniej ula i podaje nową matkę. Można też poczekać, aż odkład sam wychowa sobie matkę z mateczników ratunkowych.

Jak wyjąć plastry z czerwiem?
Trzeba wybrać takie plastry, które w dużym stopniu mają zasklepiony czerw. Oczywiście, razem z plastrami wyjmujemy też pszczoły na nich siedzące. Jeśli nie ma ich akurat zbyt dużo, trzeba zmieść pszczoły z plastrów z otwartym czerwiem. Chodzi o to, by liczba pszczół w nowo tworzonym odkładzie była na tyle duża, by mogła bez problemu ogrzać plastry z czerwiem. Koniecznie trzeba zadbać o to, by na wyjmowanych plastrach nie znajdowała się matka. Wyjęte z rodziny macierzystej plastry zastępujemy węzą lub pustymi plastrami. Pszczoły szybko je odbudują i raczej nie powinny zauważyć braku wyjętych plastrów. Nowo powstały odkład warto od razu umieścić w ulu postawionym poza zasięgiem lotów starej rodziny. Chodzi o to, by pszczoły z odkładu nie powracały do matecznego ula.

Opracowano na podstawie:
Georg Petrausch, Moja własna pasieka. Hodowla pszczół w mieście, Buchmann Sp. z o.o., Warszawa 2012, 61-62

Zobacz również:

Jak stworzyć odkład pszczeli?

Jakość odkładów pszczelich

Jak wykonać pakiet pszczeli?

Zalecenia pszczelarskie na czerwiec

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 35607

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Bananowe chipsy z miodem

Bigos staropolski na winie z miodem

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.