Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Jak wykonać odkład pszczeli?

Na zdjęciu: pszczoły na ramce. Źródło zdjęcia: ucanr.edu/blogs/bugsquad/blogfiles/1893.jpg

tworzenie odkładu odkład pszczeli mateczniki ratunkowe czerw plastry z czerwiem otwarty czerw

Jak wykonać odkład pszczeli?

Odkład pszczeli wykonuje się z pszczół pochodzących z rodzin produkcyjnych. Trzeba jednak pamiętać, że zabierając robotnice, musimy pozostawić w ulu matkę.

Odpowiednio wczesne wytworzenie odkładu jest jednym z najlepszych sposobów, aby zapobiec rójce. Jest też najlepszym sposobem, aby zwiększyć liczbę rodzin w obrębie jednej pasieki. Odkłady w razie potrzeby można też dowolnie łączyć z rodzinami macierzystymi.

Tworząc odkład pszczelarz zabiera rodzinie przeważnie dwa plastry z czerwiem. Oczywiście, trzeba pamiętać, że można to zrobić dopiero wtedy, gdy liczba plastrów w ulu jest odpowiednio duża. Powinny w nim znajdować się co najmniej dwa plastry trutowe lub ponad dziesięć plastrów z czerwiem. Odkład przenosi się do nowego, przygotowanego wcześniej ula i podaje nową matkę. Można też poczekać, aż odkład sam wychowa sobie matkę z mateczników ratunkowych.

Jak wyjąć plastry z czerwiem?
Trzeba wybrać takie plastry, które w dużym stopniu mają zasklepiony czerw. Oczywiście, razem z plastrami wyjmujemy też pszczoły na nich siedzące. Jeśli nie ma ich akurat zbyt dużo, trzeba zmieść pszczoły z plastrów z otwartym czerwiem. Chodzi o to, by liczba pszczół w nowo tworzonym odkładzie była na tyle duża, by mogła bez problemu ogrzać plastry z czerwiem. Koniecznie trzeba zadbać o to, by na wyjmowanych plastrach nie znajdowała się matka. Wyjęte z rodziny macierzystej plastry zastępujemy węzą lub pustymi plastrami. Pszczoły szybko je odbudują i raczej nie powinny zauważyć braku wyjętych plastrów. Nowo powstały odkład warto od razu umieścić w ulu postawionym poza zasięgiem lotów starej rodziny. Chodzi o to, by pszczoły z odkładu nie powracały do matecznego ula.

Opracowano na podstawie:
Georg Petrausch, Moja własna pasieka. Hodowla pszczół w mieście, Buchmann Sp. z o.o., Warszawa 2012, 61-62

Zobacz również:

Jak stworzyć odkład pszczeli?

Jakość odkładów pszczelich

Jak wykonać pakiet pszczeli?

Zalecenia pszczelarskie na czerwiec

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 37748

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

I Konferencja Pszczelarskiego Klubu Dyskusyjnego Pszczółka między Łodzią a Warszawą - przebieg spotkania

Michał Piątek Dochodowa pasieka - książka dla pszczelarzy

II Konferencja Pszczelarska Klubu Dyskusyjnego Pszczółka - przebieg wydarzenia

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Pierniczki świąteczne z miodem

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Żurawina z miodem i wanilią

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Partner serwisu

Stowarzyszenie działające na rzecz ekologii i protekcji owadów zapylających, głównie dziko żyjących pszczół. Sprawdź: www.naturaiczlowiek.org

Kontrowersje z życia pszczół - zaproszenie na wykład otwarty

Zostań bohaterem pszczół

Chroniąc pszczoły dbasz o siebie

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Pierniczki na miodzie

Ciasteczka imbirowe z miodem

Ogórki z miodem