Portal Pszczelarski

Jak wykonać odkład pszczeli?

Na zdjęciu: pszczoły na ramce. Źródło zdjęcia: ucanr.edu/blogs/bugsquad/blogfiles/1893.jpg

tworzenie odkładu odkład pszczeli mateczniki ratunkowe czerw plastry z czerwiem otwarty czerw

Jak wykonać odkład pszczeli?

Odkład pszczeli wykonuje się z pszczół pochodzących z rodzin produkcyjnych. Trzeba jednak pamiętać, że zabierając robotnice, musimy pozostawić w ulu matkę.

Odpowiednio wczesne wytworzenie odkładu jest jednym z najlepszych sposobów, aby zapobiec rójce. Jest też najlepszym sposobem, aby zwiększyć liczbę rodzin w obrębie jednej pasieki. Odkłady w razie potrzeby można też dowolnie łączyć z rodzinami macierzystymi.

Tworząc odkład pszczelarz zabiera rodzinie przeważnie dwa plastry z czerwiem. Oczywiście, trzeba pamiętać, że można to zrobić dopiero wtedy, gdy liczba plastrów w ulu jest odpowiednio duża. Powinny w nim znajdować się co najmniej dwa plastry trutowe lub ponad dziesięć plastrów z czerwiem. Odkład przenosi się do nowego, przygotowanego wcześniej ula i podaje nową matkę. Można też poczekać, aż odkład sam wychowa sobie matkę z mateczników ratunkowych.

Jak wyjąć plastry z czerwiem?
Trzeba wybrać takie plastry, które w dużym stopniu mają zasklepiony czerw. Oczywiście, razem z plastrami wyjmujemy też pszczoły na nich siedzące. Jeśli nie ma ich akurat zbyt dużo, trzeba zmieść pszczoły z plastrów z otwartym czerwiem. Chodzi o to, by liczba pszczół w nowo tworzonym odkładzie była na tyle duża, by mogła bez problemu ogrzać plastry z czerwiem. Koniecznie trzeba zadbać o to, by na wyjmowanych plastrach nie znajdowała się matka. Wyjęte z rodziny macierzystej plastry zastępujemy węzą lub pustymi plastrami. Pszczoły szybko je odbudują i raczej nie powinny zauważyć braku wyjętych plastrów. Nowo powstały odkład warto od razu umieścić w ulu postawionym poza zasięgiem lotów starej rodziny. Chodzi o to, by pszczoły z odkładu nie powracały do matecznego ula.

Opracowano na podstawie:
Georg Petrausch, Moja własna pasieka. Hodowla pszczół w mieście, Buchmann Sp. z o.o., Warszawa 2012, 61-62

Zobacz również:

Jak stworzyć odkład pszczeli?

Jakość odkładów pszczelich

Jak wykonać pakiet pszczeli?

Zalecenia pszczelarskie na czerwiec

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 39439

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Kasa fiskalna - czy sprzedając miód musisz ją mieć?

Zasady rozliczania się w ramach projektu WRPP w latach 2016/2019

Obowiązki pszczelarza na koniec roku podatkowego

Arboretum Inspiruje

Arboretum Inspiruje

Partner serwisu

Projekt edukacyjny realizowany w Gimnazjum Publicznym nr 1 im. Ks. Jana Twardowskiego w Czechowicach-Dziedzicach. W tym roku działania projektowe skupiają się wokół pszczół. Projekt jest laureatem konkursu grantowego „Z Kujawskim pomagam pszczołom”. Więcej na Facebook'u: Arboretum-Inspiruje

Arboretum Inspiruje do pomagania pszczołom

Arboretum Inspiruje podczas Święta Pszczół

Kolorowanka o pszczołach dziełem gimnazjalistek

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Biały miód leśny z Mount Oku

Pszczoły olbrzymie i czarny miód leśny

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Puszysty omlet z bananami

Dyniowe drożdżowe z awokado

Kiwi w cieście z miodem rzepakowym