Portal Pszczelarski

WIR apeluje o nie wypalanie traw. W ten sposób giną pszczoły

pszczelarstwo wielkopolskie prawo pszczelarskie Wielkopolska Izba Rolnicza

Wielkopolska Izba Rolnicza apeluje do wszystkich rolników o nie wypalanie łąk, jednocześnie podnosząc argument prawny argument zakazu palenia traw na łąkach, pozostałości roślinnych na nieużytkach, rowach przydrożnych oraz skarpach kolejowych (Ustawa o ochronie przyrody i lasach) oraz obalając mylną opinię, jakoby praktyka wypalania traw przyczyniała się do poprawy jakości gleby oraz szybszego i bujniejszego wzrostu młodej trawy.

W praktyce, co można wyczytać ze strony WIR, "wypalanie traw prowadzi do obniżenia plonów oraz pogorszenia składu botanicznego siana, z uwagi na zniszczenie roślin motylkowych, miododajnych i leczniczych, na korzyść mało wartościowych chwastów. Konsekwencją jest również zamiana materii organicznej gleby w popiół oraz przyspieszenie procesów mineralizacji, prowadzących z czasem do całkowitej degradacji gleby. Poważnym problemem jest również fakt, że giną zapylacze - pszczoły i trzmiele, przez co dochodzi do spadku plonów wielu roślin uprawnych - własnych i sąsiadów!"

Dodatkowo w przypadku stwierdzenia procederu wypalania traw u osób ubiegających się o płatności bezpośrednie oraz płatności w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich (PROW) 2007-2013 i 2014-2020, grozi zmniejszenie lub nawet całkowite pozbawienie płatności. W polskim prawie wypalanie traw jest traktowane jako wykroczenie, za które grozi kara grzywny w wysokości 5 tys. złotych, "a w przypadku spowodowania pożaru stanowiącego zagrożenie dla życia, zdrowia lub mienia od roku do nawet 10 lat więzienia."

Zatem, czy warto wypalać trawę jednocześnie nie przynosząc oczekiwanego rezultatu, narażając się na konsekwencje prawne i utratę dopłat oraz przyczyniając się do zmniejszenia pogłowia pszczół, trzmieli i innych pożytecznych owadów i zwierząt? Odpowiedź powinna być jedna i oczywista - NIE!

Opracowano na podstawie:

Wielkopolska Izba Rolnicza, Apel Wielkopolskiej Izby Rolniczej o nie wypalanie traw, http://www.wir.org.pl/aktualnosci/2017/2017_03_17_trawy/, Data publikacji: 17.03.2017 r., Data odczytu: 2017.03.18

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 1586

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Wigilijne łazanki na bogato

Bananowe chipsy z miodem

Bigos staropolski na winie z miodem

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Pszczelarz, a kto to taki?

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Miód - produkt pszczeli

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Pierniczki świąteczne z miodem

Ciasteczka lekko miodowe

Ciasto z mąką z czarnego ryżu