Portal Pszczelarski

WIR apeluje o nie wypalanie traw. W ten sposób giną pszczoły

pszczelarstwo wielkopolskie prawo pszczelarskie Wielkopolska Izba Rolnicza

Wielkopolska Izba Rolnicza apeluje do wszystkich rolników o nie wypalanie łąk, jednocześnie podnosząc argument prawny argument zakazu palenia traw na łąkach, pozostałości roślinnych na nieużytkach, rowach przydrożnych oraz skarpach kolejowych (Ustawa o ochronie przyrody i lasach) oraz obalając mylną opinię, jakoby praktyka wypalania traw przyczyniała się do poprawy jakości gleby oraz szybszego i bujniejszego wzrostu młodej trawy.

W praktyce, co można wyczytać ze strony WIR, "wypalanie traw prowadzi do obniżenia plonów oraz pogorszenia składu botanicznego siana, z uwagi na zniszczenie roślin motylkowych, miododajnych i leczniczych, na korzyść mało wartościowych chwastów. Konsekwencją jest również zamiana materii organicznej gleby w popiół oraz przyspieszenie procesów mineralizacji, prowadzących z czasem do całkowitej degradacji gleby. Poważnym problemem jest również fakt, że giną zapylacze - pszczoły i trzmiele, przez co dochodzi do spadku plonów wielu roślin uprawnych - własnych i sąsiadów!"

Dodatkowo w przypadku stwierdzenia procederu wypalania traw u osób ubiegających się o płatności bezpośrednie oraz płatności w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich (PROW) 2007-2013 i 2014-2020, grozi zmniejszenie lub nawet całkowite pozbawienie płatności. W polskim prawie wypalanie traw jest traktowane jako wykroczenie, za które grozi kara grzywny w wysokości 5 tys. złotych, "a w przypadku spowodowania pożaru stanowiącego zagrożenie dla życia, zdrowia lub mienia od roku do nawet 10 lat więzienia."

Zatem, czy warto wypalać trawę jednocześnie nie przynosząc oczekiwanego rezultatu, narażając się na konsekwencje prawne i utratę dopłat oraz przyczyniając się do zmniejszenia pogłowia pszczół, trzmieli i innych pożytecznych owadów i zwierząt? Odpowiedź powinna być jedna i oczywista - NIE!

Opracowano na podstawie:

Wielkopolska Izba Rolnicza, Apel Wielkopolskiej Izby Rolniczej o nie wypalanie traw, http://www.wir.org.pl/aktualnosci/2017/2017_03_17_trawy/, Data publikacji: 17.03.2017 r., Data odczytu: 2017.03.18

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 1691

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Szaszłyki z marynatą miodową

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Skrzydełka z miodem i chili

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Skład miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Kontrola jakości miodu