Portal Pszczelarski

WIR apeluje o nie wypalanie traw. W ten sposób giną pszczoły

pszczelarstwo wielkopolskie prawo pszczelarskie Wielkopolska Izba Rolnicza

Wielkopolska Izba Rolnicza apeluje do wszystkich rolników o nie wypalanie łąk, jednocześnie podnosząc argument prawny argument zakazu palenia traw na łąkach, pozostałości roślinnych na nieużytkach, rowach przydrożnych oraz skarpach kolejowych (Ustawa o ochronie przyrody i lasach) oraz obalając mylną opinię, jakoby praktyka wypalania traw przyczyniała się do poprawy jakości gleby oraz szybszego i bujniejszego wzrostu młodej trawy.

W praktyce, co można wyczytać ze strony WIR, "wypalanie traw prowadzi do obniżenia plonów oraz pogorszenia składu botanicznego siana, z uwagi na zniszczenie roślin motylkowych, miododajnych i leczniczych, na korzyść mało wartościowych chwastów. Konsekwencją jest również zamiana materii organicznej gleby w popiół oraz przyspieszenie procesów mineralizacji, prowadzących z czasem do całkowitej degradacji gleby. Poważnym problemem jest również fakt, że giną zapylacze - pszczoły i trzmiele, przez co dochodzi do spadku plonów wielu roślin uprawnych - własnych i sąsiadów!"

Dodatkowo w przypadku stwierdzenia procederu wypalania traw u osób ubiegających się o płatności bezpośrednie oraz płatności w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich (PROW) 2007-2013 i 2014-2020, grozi zmniejszenie lub nawet całkowite pozbawienie płatności. W polskim prawie wypalanie traw jest traktowane jako wykroczenie, za które grozi kara grzywny w wysokości 5 tys. złotych, "a w przypadku spowodowania pożaru stanowiącego zagrożenie dla życia, zdrowia lub mienia od roku do nawet 10 lat więzienia."

Zatem, czy warto wypalać trawę jednocześnie nie przynosząc oczekiwanego rezultatu, narażając się na konsekwencje prawne i utratę dopłat oraz przyczyniając się do zmniejszenia pogłowia pszczół, trzmieli i innych pożytecznych owadów i zwierząt? Odpowiedź powinna być jedna i oczywista - NIE!

Opracowano na podstawie:

Wielkopolska Izba Rolnicza, Apel Wielkopolskiej Izby Rolniczej o nie wypalanie traw, http://www.wir.org.pl/aktualnosci/2017/2017_03_17_trawy/, Data publikacji: 17.03.2017 r., Data odczytu: 2017.03.18

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2355

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Grillowana karkówka miodowa

Herbatka z miodem na przeziębienie

Udka kaczki z gruszkami karmelizowanymi w miodzie