Portal Pszczelarski

O zdrowiu Sądeczan 2017 - relacja z wydarzenia

pszczelarstwo małopolskie relacja z wydarzenia O zdrowiu Sądeczan O zdrowiu Sądeczan 2017 Pasieka Barć im ks. dra Henryka Ostacha w Kamiannej Jacek Nowak

Portal Sadeczanin.info zaprezentował relację z Seminarium "O zdrowiu Sądeczan", które to miało miejsce 9 marca 2017 r. w Małopolskim Centrum Kultury "Sokół" w Nowym Sączu. Sądeccy producenci żywności udowadniali uczestnikom seminarium, że właściwa dieta w ramach zdrowego trybu życia jest najważniejsza.

Podczas seminarium wysłuchać można było ciekawych prelekcji i wykładów, w tym m.in. o innowacyjnych zachowaniach zdrowia i urody oraz wpływie zanieczyszczenia środowiska na zdrowie. W trakcie wydarzenia odbyły się również pokazy udzielania pierwszej pomocy, pomiar ciśnienia oraz masy ciała wraz z oceną wyników.

Wśród aktywnych uczestników seminarium byli również przedstawiciele Pasieki Barć im ks. dra Henryka Ostacha w Kamiannej. Ich stoisko cieszyło się dużym zainteresowaniem, zwłaszcza że Jacek Nowak, jej współzałożyciel, szczerze wypowiadał się na tematy pszczelarskie i około pszczelarskie: "Pszczelarstwo to jeden z naszych najstarszych, słowiańskich jeszcze, zawodów. Do tego stopnia, że naszym narodowym trunkiem był miód pitny. Niestety, nie dbamy o to swoje dziedzictwo, a szkoda. Proszę zwrócić uwagę, może to zbieg okoliczności, ale do czasu, gdy piliśmy miód, byliśmy liczącą się siłą w Europie, by nie rzec - mocarstwem. A gdy przeszliśmy na gorzałkę, to mamy, co mamy."

Opracowano na podstawie:

Powiat Limanowa, Seminarium "O zdrowiu Sądeczan", http://www.powiat.limanowa.pl/pl/1631/24145/seminarium-o-zdrowiu-sadeczan-.html, Data publikacji: 07.03.2017 r., Data odczytu: 18.03.2017 r.

Sadeczanin.info, Jesteśmy tym, zjemy? To na Sądecczyźnie jesteśmy doskonali [FILM], https://sadeczanin.info/telewizja-o-zdrowiu-sadeczan/jestesmy-tym-co-zjemy-na-sadecczyznie-jestesmy-doskonali-film, Data publikacji: 10.03.2017 r., Data odczytu: 18.03.2017 r.

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 1096

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu

Chałka z szafranem i miodem

Nan-e qandi

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Jak samemu zrobić badanie pod kątem nosemozy?

Młody pszczelarz a koszt zakupu rodzin pszczelich i uli

Parczelina trójlistkowa – roślina miododajna

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Koszty pośrednika handlu produktów pszczelich

Wsparcie rynku produktów pszczelich w latach 2016/2017, 2017/2018, 2018/2019 - koszty podlegające refundacji oraz podmioty uprawnione do składania projektów

Sprzedaż bezpośrednia miodu - opodatkowanie

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Herbatka z miodem na przeziębienie

Kluski leniwe w sosie maślano-miodowym

Tarta z brzoskwiniami i miodem