Portal Pszczelarski

Ule wielkopolskie wielokorpusowe

Na zdjęciu: ule wielkopolskie wielokorpusowe. Źródło zdjęcia: materiały przekazane przez Bartnicy.pl

ul wielkopolski wymiary ula wielkopolskiego ul wielokorpusowy ocieplenie ula

Ul wielkopolski jest jednym z najpopularniejszych rodzajów uli w Polsce. W ofercie firmy bartnicy.pl można znaleźć właśnie taki rodzaj ula wielokorpusowego. Czym charakteryzują się ule wielkopolskie produkowane przez ten zakład stolarski?

Ule wielkopolskie wykonane są z drewna jodłowego oraz świerkowego. Wymiary wewnętrzne dostosowane są oczywiście do ramki wielkopolskiej (37,5cm) z zachowaniem odpowiednich przerw między ramką a ściankami bocznymi – zarówno przy zabudowie ciepłej jak i zimnej. Do ocieplenia wykorzystywany jest styropian o grubości 2cm. Od wewnątrz korpusy wyłożone są drewnem klejonym o grubości 1cm. 

Elementy są dokładnie spasowane, nie ma w nich szpar ani ruchomych sęków, które są usuwane a następnie ponownie wklejane. Gwarantuje to, że korpus jest szczelny a pszczoły nie mają dostępu do ocieplenia. Szlifowane powierzchnie wewnątrz korpusu są gładkie i ułatwiają jego konserwacje oraz czyszczenie z propolisu po sezonie (znacznie prościej niż jest to w wypadku korpusów wyłożonych od środka boazerią). Po zakończonym sezonie można bez obaw odkażać ścianki korpusu przy pomocy palnika.

Z zewnątrz korpus wyłożony jest boazerią o grubości 11mm, łącznie ściana ma grubość ponad 4cm. Każda klepka boazerii przystrzelona jest do korpusu aż 4 zszywkami o długości 25mm oraz osadzona na silnym, ekologicznym kleju. Wszystkie elementy konstrukcyjne ula łączone są ze sobą za pomocą kleju, ocynkowanych wkrętów do drewna oraz galwanizowanych zszywek stolarskich. Zaletą jest więc fakt, że nic nie będzie rdzewiało oraz nie rozpadnie się po sezonie. Narożniki narażone na zaciekanie dodatkowo zabezpieczone są kątownikiem drewnianym. Korpus ma wymiar 46cm x 46cm x 27,2cm (szerokość x długość x wysokość zewnętrzna). Z uchwytami korpus ma szerokość 50cm.
 
Daszek ula jest dwuspadowy i pokryty papą. Elementem ula jest także solidnie wykonana powałka. Pszczelarz może dobrać sobie trzy rodzaje dennic: niską, higieniczną oraz z poławiaczem pyłku.

Zobacz również:

Ul wielkopolski stojak - zalety

Ul wielkopolski - budowa, malowanie, wady i zalety

Ul wielkopolski a ul Dadanta

Dennice - ule wielkopolskie

Dennica wysoka higieniczna do ula wielkopolskiego



Liczba wyświetleń artykułu: 40991

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Ciasto orzechowe z miodem

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska działająca na terenie województwa mazowieckiego, zrzeszająca okoliczne koła pszczelarzy. Związek dba o edukację pszczelarzy zapraszając do Dyskusyjnego Klubu Pszczelarza ciekawych wykładowców, a poprzez swoje działania umożliwia członkom kół zaopatrzenie w matki, leki i sprzęt pszczelarski.

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Kapusta czerwona z porto

Bastani – perskie lody szafranowe

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu