Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Ule wielkopolskie wielokorpusowe

Na zdjęciu: ule wielkopolskie wielokorpusowe. Źródło zdjęcia: materiały przekazane przez Bartnicy.pl

ul wielkopolski wymiary ula wielkopolskiego ul wielokorpusowy ocieplenie ula

Ul wielkopolski jest jednym z najpopularniejszych rodzajów uli w Polsce. W ofercie firmy bartnicy.pl można znaleźć właśnie taki rodzaj ula wielokorpusowego. Czym charakteryzują się ule wielkopolskie produkowane przez ten zakład stolarski?

Ule wielkopolskie wykonane są z drewna jodłowego oraz świerkowego. Wymiary wewnętrzne dostosowane są oczywiście do ramki wielkopolskiej (37,5cm) z zachowaniem odpowiednich przerw między ramką a ściankami bocznymi – zarówno przy zabudowie ciepłej jak i zimnej. Do ocieplenia wykorzystywany jest styropian o grubości 2cm. Od wewnątrz korpusy wyłożone są drewnem klejonym o grubości 1cm. 

Elementy są dokładnie spasowane, nie ma w nich szpar ani ruchomych sęków, które są usuwane a następnie ponownie wklejane. Gwarantuje to, że korpus jest szczelny a pszczoły nie mają dostępu do ocieplenia. Szlifowane powierzchnie wewnątrz korpusu są gładkie i ułatwiają jego konserwacje oraz czyszczenie z propolisu po sezonie (znacznie prościej niż jest to w wypadku korpusów wyłożonych od środka boazerią). Po zakończonym sezonie można bez obaw odkażać ścianki korpusu przy pomocy palnika.

Z zewnątrz korpus wyłożony jest boazerią o grubości 11mm, łącznie ściana ma grubość ponad 4cm. Każda klepka boazerii przystrzelona jest do korpusu aż 4 zszywkami o długości 25mm oraz osadzona na silnym, ekologicznym kleju. Wszystkie elementy konstrukcyjne ula łączone są ze sobą za pomocą kleju, ocynkowanych wkrętów do drewna oraz galwanizowanych zszywek stolarskich. Zaletą jest więc fakt, że nic nie będzie rdzewiało oraz nie rozpadnie się po sezonie. Narożniki narażone na zaciekanie dodatkowo zabezpieczone są kątownikiem drewnianym. Korpus ma wymiar 46cm x 46cm x 27,2cm (szerokość x długość x wysokość zewnętrzna). Z uchwytami korpus ma szerokość 50cm.
 
Daszek ula jest dwuspadowy i pokryty papą. Elementem ula jest także solidnie wykonana powałka. Pszczelarz może dobrać sobie trzy rodzaje dennic: niską, higieniczną oraz z poławiaczem pyłku.

Zobacz również:

Ul wielkopolski stojak - zalety

Ul wielkopolski - budowa, malowanie, wady i zalety

Ul wielkopolski a ul Dadanta

Dennice - ule wielkopolskie

Dennica wysoka higieniczna do ula wielkopolskiego



Liczba wyświetleń artykułu: 39354

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ciasteczka imbirowe z miodem

Ogórki z miodem

Pierniczki na miodzie

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Pierniczki świąteczne z miodem

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Ciasto z mąką z czarnego ryżu