Portal Pszczelarski

Forum Pszczelarzy Miejskich w Warszawie 2017

wydarzenie pszczelarskie pszczelarstwo mazowieckie konferencja pszczelarska marzec 2017 2017 Warszawa Forum Pszczelarzy Miejskich w Warszawie 2017 Forum Pszczelarzy Miejskich w Warszawie Marek Barzyk Kamil Baj Pszczelarium Arkadiusz Kapliński pszczelarstwo miejskie

20 marca 2017 r. w godzinach między 10:00 a 13:00 w hotelu Regent Warsaw Hotel odbędzie się pierwsza edycja Forum Pszczelarzy Miejskich pod hasłem "Pszczoły w mieście - konieczność czy moda?".

W wydarzeniu wezmą udział przedstawiciele pierwszego w Warszawie hotelu z ulami na dachu, Stowarzyszenia Polska Ekologia, pierwszego banku w Polsce z własną pasieką na dachu biurowca Focus (Deutsche Bank), Kamil Baj z Pszczelarium, dr Arkadiusz Kapliński (specjalista od apiterapii) oraz warszawscy architekci, dla których projektowanie przestrzeni miejskiej jest czymś więcej niż samym projektowaniem.

Tematyka Forum Pszczelarzy Miejskich w Warszawie 2017 obejmuje m.in. wykłady prowadzone przez ekspertów z obszaru pszczelarstwa, ekologii, medycyny i architektury. Wśród poruszonych tematów będzie m.in. historia pasiek w Warszawie, kwestia roli pszczół w mieście, badanie jakości miodu miejskiego oraz znaczenie miodu dla zdrowia człowieka.

Program wydarzenia pn. Forum Pszczelarzy Miejskich w Warszawie 2017:

20.03.2017 r. (poniedziałek)

10:15 - Krzysztof Woliński i Magdalena Jaworska (Regent Warsaw Hotel) - Powitanie gości i uczestników

10:15-10:25 - Marek Barzyk (opiekun pasiek Regent Warsaw Hotel i Deutsche Bank Polska) - Pszczoły w Warszawie, czyli krótka historia pasieki w hotelu Regent Warsaw Hotel

10:25-10:35 - Paweł Krajmas i Maciej Bartoń (Stowarzyszenie Polska Ekologia) - Ekologia i pszczoły - zdrowie, moda czy snobizm?

10:35-10:45 - Kinga Żurek (Pracownia architektoniczna Kuryłowicz & Associates) - Ekotrendy we współczesnej architekturze

10:45-11:00 - Jan Tenderenda i Artur Pasieczny (Deutsche Bank Polska) - Złote rekordy. O ilości i jakości miodu miejskiego na przykładzie pasieki Deutsche Bank Polska

11:00-11:10 - Kamil Baj (Pszczelarium) - Blaski i cienie pszczelarstwa miejskiego

11:10-11:25 - dr Arkadiusz Kapliński - Zdrowotne właściwości miodu i produktów pszczelich w miejskim ekosystemie

11:25-11:35 - Dyskusja i podsumowanie Forum Pszczelarzy Miejskich w Warszawie 2017

11:35 - Lunch z daniami na bazie miodu z pasieki Regent Warsaw Hotel przygotowany przez Dariusza Suchenka, szefa kuchni Venti-tre

Udział w wydarzeniu jest bezpłatny.

Serdecznie zapraszamy w imieniu organizatorów!

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3094

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Szaszłyki z marynatą miodową

Skrzydełka z miodem i chili

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

Enactus WSZiB i Portal Pszczelarski

Kolejny krok w ratowaniu pszczół!

BeePower - prelekcja p. Adriana Suszki. Cz. 1.

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Kontrola jakości miodu

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę