Portal Pszczelarski

Forum Pszczelarzy Miejskich w Warszawie 2017

wydarzenie pszczelarskie pszczelarstwo mazowieckie konferencja pszczelarska marzec 2017 2017 Warszawa Forum Pszczelarzy Miejskich w Warszawie 2017 Forum Pszczelarzy Miejskich w Warszawie Marek Barzyk Kamil Baj Pszczelarium Arkadiusz Kapliński pszczelarstwo miejskie

20 marca 2017 r. w godzinach między 10:00 a 13:00 w hotelu Regent Warsaw Hotel odbędzie się pierwsza edycja Forum Pszczelarzy Miejskich pod hasłem "Pszczoły w mieście - konieczność czy moda?".

W wydarzeniu wezmą udział przedstawiciele pierwszego w Warszawie hotelu z ulami na dachu, Stowarzyszenia Polska Ekologia, pierwszego banku w Polsce z własną pasieką na dachu biurowca Focus (Deutsche Bank), Kamil Baj z Pszczelarium, dr Arkadiusz Kapliński (specjalista od apiterapii) oraz warszawscy architekci, dla których projektowanie przestrzeni miejskiej jest czymś więcej niż samym projektowaniem.

Tematyka Forum Pszczelarzy Miejskich w Warszawie 2017 obejmuje m.in. wykłady prowadzone przez ekspertów z obszaru pszczelarstwa, ekologii, medycyny i architektury. Wśród poruszonych tematów będzie m.in. historia pasiek w Warszawie, kwestia roli pszczół w mieście, badanie jakości miodu miejskiego oraz znaczenie miodu dla zdrowia człowieka.

Program wydarzenia pn. Forum Pszczelarzy Miejskich w Warszawie 2017:

20.03.2017 r. (poniedziałek)

10:15 - Krzysztof Woliński i Magdalena Jaworska (Regent Warsaw Hotel) - Powitanie gości i uczestników

10:15-10:25 - Marek Barzyk (opiekun pasiek Regent Warsaw Hotel i Deutsche Bank Polska) - Pszczoły w Warszawie, czyli krótka historia pasieki w hotelu Regent Warsaw Hotel

10:25-10:35 - Paweł Krajmas i Maciej Bartoń (Stowarzyszenie Polska Ekologia) - Ekologia i pszczoły - zdrowie, moda czy snobizm?

10:35-10:45 - Kinga Żurek (Pracownia architektoniczna Kuryłowicz & Associates) - Ekotrendy we współczesnej architekturze

10:45-11:00 - Jan Tenderenda i Artur Pasieczny (Deutsche Bank Polska) - Złote rekordy. O ilości i jakości miodu miejskiego na przykładzie pasieki Deutsche Bank Polska

11:00-11:10 - Kamil Baj (Pszczelarium) - Blaski i cienie pszczelarstwa miejskiego

11:10-11:25 - dr Arkadiusz Kapliński - Zdrowotne właściwości miodu i produktów pszczelich w miejskim ekosystemie

11:25-11:35 - Dyskusja i podsumowanie Forum Pszczelarzy Miejskich w Warszawie 2017

11:35 - Lunch z daniami na bazie miodu z pasieki Regent Warsaw Hotel przygotowany przez Dariusza Suchenka, szefa kuchni Venti-tre

Udział w wydarzeniu jest bezpłatny.

Serdecznie zapraszamy w imieniu organizatorów!

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3640

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Serniczki z malinami i miodem

Gofry drożdżowe z jogurtem greckim i miodem o smaku truskawkowo-waniliowym

Marchewkowe naleśniki z miodem

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Kontrola jakości miodu