Portal Pszczelarski

Jaki osyp pszczół po zimowli 2017?

pszczelarstwo w Polsce pszczelarstwo warmińsko-mazurskie pszczelarstwo podkarpackie pszczelarstwo lubelskie zimowla pszczół zimowla pszczół 2017 Józef Zysk Tadeusz Dylon Piotr Różyński Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Olsztynie Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Rzeszowie Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Lublinie

Redakcja serwisu Farmer.pl postanowiła sprawdzić jak wygląda osyp pszczół po zimowli w 2017 roku. W tym celu przeprowadziła wywiad z panami: Józefem Zyskiem, prezesem Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Olsztynie, Tadeuszem Dylonem, prezesem Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie i Piotrem Różyńskim, prezesem Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Lublinie.

Trzej prezesi wskazali, że trudno jeszcze określić faktyczną sytuację z racji tego, że nie we wszystkich pasiekach odbyły się obloty, jednak zarówno u pszczelarzy zrzeszowych w WZP w Olsztynie, jak i pszczelarzy z WZP w Rzeszowie osyp mieścił się w procencie ubytków naturalnych.

Niepokojące doniesienia jakoby po zimowli populacja pszczół w województwie warmińsko-mazurskim zmniejszyła się o połowę są zatem prawdopodobnie jedynie pogłoską. Józef Zysk podkreśla, że jest po rozmowach z częścią pszczelarzy, którzy uważają, że pszczoły przezimowały całkiem dobrze. Oczywiście były przypadki u niektórych pszczelarzy, że większość pszczelich rodzin nie przezimowało, ale taka sytuacja ma miejsce praktycznie każdego roku. 

Prezes WZP w Olsztynie podkreślił również, że problem z zimowlą pszczół mogą mieć bardzo duże pasieki, kilkusetpniowe. Argumentuje to tym, że pszczelarz nie może poświęcić tyle samo czasu na każdą rodzinę co pszczelarz posiadający kilka, kilkanaście pni. Właściciele dużych pasiek nie przykładają wagi do szczegółów i tym samym są bardziej narażeni na straty niż pszczelarze, którzy "chuchają i dmuchają, leki stosują, sprawdzają osyp".

Tadeusz Dylon dodaje, że w tym roku zima była lepsza niż w poprzednich. Skarży się jedynie na ataki dzięciołów.

Piotr Różyński wskazuje również, że marzec jest miesiącem, w którym wyjaśni się bardzo wiele. Dłuższe ochłodzenie może sprawić, że pszczoły mogą osypać się jeżeli były źle zazimowane (np. z przyczyn braku pokarmu).

Opracowano na podstawie:

Dziennik Polski, Pszczoły czekają na wiosnę, http://www.dziennikpolski24.pl/region/a/pszczoly-czekaja-na-wiosne,11829347/, Data publikacji 2017.02.27 r., Data odczytu: 217.03.07 r.

Farmer.pl, Za wcześnie na ocenę, jak przezimowały pszczoły, http://www.farmer.pl/produkcja-zwierzeca/inne-hodowle/za-wczesnie-na-ocene-jak-przezimowaly-pszczoly,70101.html, Data publikacji: 2017.03.06, Data odczytu: 2017.03.07

SadyOgrody.pl, Jak przezimowały pszczoły?, http://www.sadyogrody.pl/z_innej_skrzynki/141/jak_przezimowaly_pszczoly,9008.html, Data publikacji: 2017.03.07, Data odczytu: 2017.03.07.

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 8059

Komentarze z forum pszczelarskiego

mati 2017-03-07 19:42:35

nie wiem jak u was ale u mnie gladko przeszly zime pszczoly mruz spowodowal ze nie wylatywaly i dobre zazimowanie pzynioslo efekt ze mam wszystkie rodziny

blondynekkrk 2017-03-13 20:24:25

Chyba ta zima była wbrew pozorom jedną z lepszych dla dziewczyn. Nie słyszy się tak wiele, że całe pasieki wymarły.



  Współpracują z portalem:

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Lekka sałatka z miodowym dressingiem

Lekko miodowa sałatka z ogórków i czerwonej cebuli

Szynka miodowo-musztardowa z rozmarynem

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Koktajl pietruszkowy z miodem

Śledzie w korzennej marynacie z miodem

Panna cotta z miodem i orzechami włoskimi