Portal Pszczelarski

Miód kubański - ekologiczny produkt pszczeli z Kuby

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo kubańskie miód ekologiczny miód kubański miód z Kuby

Cygara, rum i owoce morza to trzy kluczowe produkty eksportowe Kuby. Na czwartym miejscu, co pewnie wielu zdziwi, znalazł się miód. To produkt wytwarzany tradycyjnymi, ekologicznymi metodami. Powód? Dokładnie taki sam jak w większości krajów trzeciego świata - bieda oraz uwarunkowania polityczne.

Miód kubański wyprzedził w zestawieniu produktów na eksport m.in. cukier z trzciny cukrowej oraz kawę.

Theodor Friedrich, przedstawiciel Organizacji Żywności i Rolnictwa ONZ dla Kuby, określił smak miodu z Kuby jako specyficzny. Wskazał jednak, że jego jakość jest powszechnie uznawana za bardzo wysoką i co więcej, że może być on certyfikowany jako ekologiczny.

Upadek Związku Radzieckiego w 1991 roku, kluczowego partnera handlowego Kuby, oraz embargo handlowe ze Stanami Zjednoczonymi, uwarunkowały ekologiczne metody rolnictwa oraz w znacznym stopniu spowolniły rozwój pszczelarstwa kubańskiego. Inną kwestią jest możliwość działania pszczelarzy z Kuby na własną rękę. Ta można powiedzieć, że nie istnieje. Każdy kubański pszczelarz wyprodukowany miód sprzedaje rządowi po cenach ustalanych na światowym rynku. To władze Kuby biorą odpowiedzialność za jego eksport. Oznacza to, że z jednej strony mają gwarancję skupu miodu, ale z drugiej strony mają ograniczone pole do samodzielnej dystrybucji i zwiększania tym samym szansy na większy zysk.

W 2014 roku produkcja miodu na Kubie wynosiła 7200 ton o szacunkowej wartości 23,3 miliona dolarów (dane FAO). W porównaniu do globalnych producentów miodu, jak Chiny czy Turcja, pszczelarski przemysł kubański jest dość niewielki. Ma jednak potencjał, zwłaszcza jeżeli weźmie się pod uwagę fakt, że cena miodu jest zdecydowanie wyższa niż chociażby ropy naftowej.

Czy wykorzysta go? To pytanie, na które odpowiedź prawdopodobnie otrzymamy w najbliższych latach. Ocieplenie stosunków z USA może wróżyć większy napływ środków pieniężnych i zwiastować, w zależności od decyzji kubańskich władz: albo stabilny rozwój ekologicznego pszczelarstwa, albo ulegnięcie lobbingowi dużych koncernów chemicznych i zastosowanie pestycydów. Jeden z pszczelarzy kubańskich zaproszonych przez Reuters do wywiadu wskazał brak problemów z pogłowiem pszczół jako rezultat niestosowania środków ochrony roślin.

Czy ma rację? Agencja Ochrony Środowiska Stanów Zjednoczonych podkreśla w wynikach swoich badań, że stosowanie środków owadobójczych na bawełnę i gaje cytrusowe może szkodzić populacji pszczół. Wpływ na zmniejszające się w USA i Kanadzie pogłowie pszczół mogą mieć również zmiany klimatyczne, choroby oraz zmiany w użytkowaniu gruntów.

Opracowano na podstawie:

Pomijane Wiadomości, Kubański ekologiczny miód przetrwał dzięki embargo USA, http://pomijane.pl/kubanski-organiczny-miod/, Data publikacji: 09.02.2017 r., Data odczytu: 11.02.2017 r.

Reuters, Cuba's organic honey exports create buzz as bees die off elsewhere, http://www.reuters.com/article/us-cuba-farming-honey-idUSKCN0VI172, Data publikacji: 09.02.2016 r., Data odczytu: 11.02.2017 r.

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 5322

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2017-02-11 18:42:07

Myślę, że nie są to jakiś gigantyczne ilości i raczej nie zagrożą Polsce :) Poza tym kto by chciał importować miód z Kuby do Polski? Chyba tylko dla koneserów i za grubą kasę...

Adam_Poch 2017-02-27 21:26:54

Nie wiedziałem, że kubański miód jest tak pożądany. Szkoda, że nie ma więcej informacji o jego właściwościach i cechach organoleptycznych.

  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich