Portal Pszczelarski

Pszczoły robotnice i ich funkcje w rodzinie pszczelej

Na zdjęciu: pszczoły robotnice. Źródło zdjęcia: 4.bp.blogspot.com/-FYbMJTmABsA/T_2dIDiBP0I/AAAAAAAACAc/0uX4QFW9-pQ/s1600/bee_hive_spl470_470x303.jpg

pszczoła robotnica rola pszczoły robotnicy larwy pszczele rodzina pszczela higiena w ulu mleczko pszczele wytwarzanie mleczka pszczelego wytwarzanie wosku pszczelego wosk pszczeli gruczoły woskowe pierzga powstawanie pierzgi gruczoły jadowe

Pszczoły robotnice i ich funkcje w rodzinie pszczelej

Najliczniejszą grupą w każdej rodzinie pszczelej są robotnice. Zajmują się przede wszystkim pracą na rzecz wspólnoty, jednak – wbrew pozorom – ich wyłącznym zadaniem nie jest produkcja miodu. W każdej rodzinie robotnice są wyspecjalizowane i zajmują się poszczególnymi zadaniami.

Pszczoły w swoich zadaniach są mocno wyspecjalizowane – w każdej rodzinie jest kilka grup pszczół, które mają do wykonania zupełnie coś innego. Ta specjalizacja jest w dużym stopniu związana z rozwojem pszczół. Różne mechanizmy rozwijają się u nich w różnym czasie, dlatego zupełnie inne czynności należą do pszczół tuż po wygryzieniu, a co innego robią robotnice w późniejszych etapach rozwojowych. Jedno jest pewne – pszczoły pracują niemal cały czas od urodzenia, aż do śmierci.

Tuż po wygryzieniu – prace porządkowe
Młode pszczoły, tuż po wygryzieniu z komórek, od razu zabierają się do pracy. Ich zadaniem jest oczyszczenie komórek plastra i całego ula – usuwają resztki kokonów oraz odchody larw. Wszystko wynoszą poza obręb ula. To zamiłowanie do porządku jest dziedziczne – rodziny, które lepiej przykładają się do ulowych porządków i dbają o higienę, mają większe szanse na przetrwanie. Minimalizują bowiem w ten sposób ryzyko wystąpienia chorób. Robotnice czyszczą ul nie tylko z odpadów, ale też z martwych pszczół, larw, a także neutralizują tych intruzów, których nie da się od razu wynieść (np. ćmy).

Karmią potomstwo i pszczelą królową
Kolejnym zadaniem, z którego pszczoły robotnice wywiązują się bez zarzutu, jest opieka nad potomstwem. Zajmują się tym głównie młode pszczoły, które mają jeszcze wystarczające zapasy miodu i pyłku. Z tych składników przygotowują specjalną papkę, którą karmią starsze larwy. Gdy młode pszczoły są dobrze odżywione, zaczynają też rozwijać w sobie gruczoły mleczne i wytwarzają mleczko pszczele, którym również karmią larwy.

Pszczoły robotnice, które mają umiejętność wytwarzania mleczka pszczelego, karmią też królową – bezpośrednio do otworu gębowego. Stają się też być członkiniami świty królowej, której zadaniem jest dbanie o królową i obrona jej.

Ważnym zadaniem robotnic jest wytwarzanie wosku i budowa plastrów. Zabierają się za to mniej więcej, gdy mają 10 dni – wtedy zaczynają z pełną mocą pracować ich gruczoły woskowe.

Dostarczanie i przetwarzanie pokarmu
Wszystkie pszczoły robotnice, bez względu na wiek i staż pracy, mają za zadanie dostarczać do ula pokarm. Pszczoły latają na pożytki kilka, a nawet kilkanaście razy dziennie, za każdym razem dostarczając do ula pełne wola nektaru i koszyczki z pyłkiem. Pszczoły, które w tym czasie pozostają w ulu, odbierają nektar od zbieraczek, a następnie bardzo szybko zagęszczają go. Wchłaniają nektar do wola i osuszają, wyrzucając na języczek. Aby zagęścić go jeszcze bardziej, nanoszą go kropelka po kropelce na ściany komórek. Gdy miód osiąga dojrzałość (zwykle po około 5 dniach), jest dopiero przenoszony do docelowych miodowych komórek.

Pszczoły, które podczas pożytków znajdują się w ulu, odbierają także pyłek. Ubijają go następnie w charakterystyczne grudki i upychają do komórek. Do tak przygotowanego pyłku dodają kilka kropel miodu zmieszanego z własną śliną – tak powstaje pierzga, czyli trwałe i wstępnie już strawione źródło białka, które staje się zapasem pożywienia na trudniejsze czasy (przede wszystkim na zimę).

Strażniczki bronią całej rodziny
Gdy pszczoła skończy około trzy tygodnie, wytwarza się u niej gruczoł jadowy. Wtedy też może zacząć pracę strażniczki, czyli obrończyni ula przed zagrożeniami czyhającymi na zewnątrz. Strażniczki są przez cały czas w pełnej gotowości bojowej, mogą zaatakować w ciągu kilku chwil od wykrycia zagrożenia. Kontrolują one wszystkie nadlatujące pszczoły i niemal natychmiast atakują i eliminują te osobniki, które nie pochodzą z ich gniazda, a próbują dostać się przez wylotek do wnętrza.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 16-20

Zobacz również:

Matka pszczela a pszczoła robotnica - role pełnione w rodzinie

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 29241

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Varroa sp. jako immunosupresor chorób wirusowych

Pszczoła miodna. Klasyfikacja, występowanie i ewolucja

Charakterystyka rodzaju Varroa i opis gatunku Varroa destructor

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Miodobranie - krok po kroku

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Naleśniki w karmelizowanym sosie pomarańczowym z miodem

Dyniowe drożdżowe z awokado

Lawendowe ciasto dyniowe