Portal Pszczelarski

Miód Drawski - słodki produkt z Drawska Pomorskiego

pszczelarstwo pomorskie Miód Drawski Koło Pszczelarzy w Drawsku Pomorskim akcja pszczelarska

Miód Drawski to być może za niedługo nazwa określająca miody od pszczelarzy z Drawska Pomorskiego. 

Pszczelarze zrzeszeni w ramach Koła Pszczelarzy w Drawsku Pomorskim 19 listopada 2016 r. podjęli uchwałę w sprawie przystąpienia do programu promocji Miodu Drawskiego, którego pomysł wyszedł od... urzędników drawskiego ratusza. Początku całego przedsięwzięcia trzeba doszukiwać się kilka miesięcy wcześniej, we wrześniu 2016 r., kiedy to Koło Pszczelarzy w Drawsku Pomorskim wraz z drawskimi urzędnikami zorganizowali spotkanie z dziećmi w drawskim centrum kultury, podczas którego najmłodsi uczestnicy otrzymali słoiczki z miodem do degustacji, zobaczyły film o zapylaczach oraz na żywo zobaczyły pszczoły. To wówczas padł pomysł o stworzeniu coś a'la produktu regionalnego. 

Miód Drawski już niebawem doczeka się unikalnych materiałów promocyjnych. Referat promocji drawskiego ratusza zlecił przygotowanie etykiet i opakowań na miody, które zaprezentowane mają być drawskim pszczelarzom jeszcze w lutym 2017 r. Jeżeli przypadną im do gustu, urzędnicy przystąpią do procedury rejestracji znaku towarowego i opracowania wspólnej koncepcji promocji produktu.

Opracowano na podstawie:

Drawskie Strony Internetowe, Miód Drawski - powstaje nowa marka w regionie, http://www.dsi.net.pl/wszystkie-wiadomosci/item/4950-miod-drawski-powstaje-nowa-marka-w-regionie, Data publikacji: 27.01.2017 r., Data odczytu: 02.02.2017 r.

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2838

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2017-02-05 20:17:49

Ciekawe czy to jedyne takie przedsięwzięcie, w którym jest prawie jednogłośna zgoda pszczelarzy i chęć współpracy? Można by pomyśleć o regionalizacji miodów. W ten sposób byłby np. Krakowski Miód, Warszawski Miód, Miód z Warmii i Mazur.



  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami