Portal Pszczelarski

Pszczelarze z Pasieki Edukacyjnej odwiedzili pacjentów Oddziału Onkologii IMiD w Warszawie 2017

Źródło zdjęcia: facebook.com/FundacjaHerosi/

pszczelarstwo mazowieckie akcja pszczelarska Pasieka Edukacyjna Stowarzyszenie Przyjaciół SOS Kropla Słodyczy

30 stycznia 2017 r. pszczelarze z Pasieki Edukacyjnej Stowarzyszenia Przyjaciół SOS odwiedzili podopiecznych Kliniki Chirurgii Onkologicznej Dzieci i Młodzieży w Instytucie Matki i Dziecka w Warszawie, sprawiając im radość nie do opisania. 

Pszczelarze zabrali ze sobą profesjonalny sprzęt pszczelarski oraz ul z ramkami, które posłużyły im jako rekwizyty m.in. przy wyjaśnianiu powstawania pysznego miodu. Dzieci z Oddziału Onkologii Instytutu Matki i Dziecka, pod czujnym okiem doświadczonych pszczelarzy, miały również możliwość nauczenia się trudnej sztuki wytwarzania świec z wosku pszczelego.

Niniejsza akcja pszczelarska na stałe wpisała się w przedsięwzięcia realizowane przez warszawską Pasiekę Edukacyjną pod nazwą Kropla Słodyczy. Polega ona na zbiórce miodu od polskich pszczelarzy, a następnie na obdarowywaniu nim dzieci na oddziałach onkologicznych i w hospicjach. Dzięki niej dzieci choć na chwilę mają szansę zapomnieć o trudnej sytuacji w jakiej się znalazły. 

W imieniu Stowarzyszenia Przyjaciół SOS oraz w imieniu redakcji Portalu Pszczelarskiego pragnę serdecznie podziękować za dotychczasowe wsparcie działań realizowanych w ramach Pasieki Edukacyjnej i jednocześnie prosić o kolejne hojne miodowe wsparcie organizatora przedsięwzięcia na adres:

Stowarzyszenie Przyjaciół S.O.S.
ul. Rzymowskiego 36/213
02-697 Warszawa
z dopiskiem Pasieka Edukacyjna

Więcej informacji na temat możliwości wsparcia oraz przyłączenia się do kolejnych akcji pszczelarskich w ramach Pasieki Edukacyjnej można uzyskać pod numerem telefonu: 601 365 756 oraz adresem e-mail: stowarzyszeniesos@o2.pl

Zobacz również:

Kropla Słodyczy - akcja pszczelarska 2016

 

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 5015

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2017-02-01 16:24:27

Pięknie! Jestem z nich bardzo dumny! Prawdziwi pszczelarze!!!

arek 2017-02-02 20:40:26

Piękna inicjatywa. Widać, że dzieci są bardzo zaciekawione!

  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Pszczoły olbrzymie i czarny miód leśny

Konferencja Współczesne Uwarunkowania Zarządzania Środowiskiem

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

BeePower - prelekcja p. Adriana Suszki. Cz. 2.

Bee Power i Enactus WSZiB nagrodzony w konkursie! Cz. 2.

BeePower - prelekcja p. Adriana Suszki. Cz. 1.

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasteczka lekko miodowe

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Miodowe ciasto z sezamową bezą