Portal Pszczelarski

Nowy lek na nosemozę już wkrótce w sprzedaży 2017

pszczelarstwo w Polsce nosemoza lek na nosemozę Nosema apis

Wynalazek naukowców między innymi z Uniwersytetu Marii Curie Skłodowskiej w Lublinie, mający skutecznie zwalczać nosemozę, jest coraz bliżej komercjalizacji i trafienia do sprzedaży. Już wkrótce może się okazać, że najbardziej rozpowszechniona choroba pszczół zostanie powstrzymana.

Do tej pory w celu walczenia z nosemozą stosowano antybiotyki na bazie fumagiliny. Nie były one jednak skuteczne w zwalczaniu zarodników Nosema apis, co doprowadziło do powolnego uodpornienia się grzybów na to działanie. Dodatkowo wykryto, że fumagilina jest śmiertelna dla pszczół oraz ma negatywny wpływ na ludzi. Od pewnego czasu na terenie Unii Europejskiej obowiązuje zakaz stosowania tego preparatu.

Produkt stworzony przez naukowców z Polski jest bezpieczny, także dla owadów. Preparat ma zostać wdrożony na rynek w formie suplementu diety. Planowana ścieżka wprowadzenia wynalazku na rynek, ma opierać się na udzieleniu stosownej licencji producentowi krajowemu. W momencie, gdy to się uda, lekarstwo będzie całkowicie unikalne na rynku. To propozycja korzystna dla firm także z powodu jej biznesowego aspektu. Komercjalizacja suplementu diety dla pszczół to szansa na efektywną współpracę pomiędzy nauką a biznesem, której efekty z pewnością będą korzystne dla pszczelarzy.

Opracowano na podstawie:
Edukacja Dziennik.pl, Preparaty roślinne do zastosowania w leczeniu nosemozy u pszczół i poprawy ich odporności, http://edukacja.dziennik.pl/eureka-dgp/wynalazki-uczelnie/artykuly/540406,preparaty-roslinne-do-zastosowania-w-leczeniu-nosemozy-u-pszczol-i-poprawy-ich-odpornosci.html, data publikacji: 2017.01.17, data odczytu: 2017.01.18.



Liczba wyświetleń artykułu: 10497

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele