Portal Pszczelarski

Pszczoły w kulturze dawnej Słowiańszczyzny

pszczelarstwo w Polsce pasiecznik ciekawostki pszczelarskie wierzenia o pszczołach

Na stronie internetowej lubelskiego Teatru NN pojawił się bardzo ciekawy artykuł dotyczący wierzeń o pszczołach w tradycji ludowej Lubelszczyzny. Pszczelarze, którzy jednocześnie są miłośnikami historii i dawnej kultury, mogą dzięki niemu poszerzyć swoją wiedzę na ten temat.

Pszczoły w kulturze dawnej Słowiańszczyzny były uznawane za istoty pochodzenia boskiego. Chociażby z tego powodu krzywdzenie tych owadów w jakikolwiek sposób było ciężkim grzechem. Troska o pasiekę była obowiązkiem pszczelarza obwarowanym społecznymi sankcjami. Posiadanie pasieki odczytywano jako duży przywilej. Zasadą, która wielu pszczelarzom znana jest do dziś, to brak możliwości targowania się podczas kupna roju, bo to zwiastowało problemy w hodowli i karę nałożoną na ich opiekuna.

Większość legend i przesądów związanych z pszczołami pochodzi jeszcze z czasów pogańskich. Po nastaniu chrześcijaństwa ich dużą część zaadoptowano do nowych warunków. Elementy wierzeń zostały związane także z Kościołem. Doniosłe znaczenie w medycynie ludowej przypisywano produktom pasiecznym, zwłaszcza miodowi. Wykorzystywano go również w potrawach obrzędowych. Pszczelarze dawniej mieli wysoką pozycję społeczną, często byli majętni. Wierzono, że to powodzenie zapewnia im diabeł, którego zwano czasami pasiecznikiem.

Opracowano na podstawie:
Teatr NN, Wierzenia o pszczołach w tradycji ludowej Lubelszczyzny, http://teatrnn.pl/leksykon/node/4787/wierzenia_o_pszczo%C5%82ach_w_tradycji_ludowej_lubelszczyzny, data odczytu: 2017.01.18.



Liczba wyświetleń artykułu: 2528

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2017-01-24 21:21:55

Czytałem kiedyś, że pszczelarz w dawnych czasach był bardzo dumnym tytułem (to się akurat do dzisiaj nie zmieniło). Był to też synonim uczciwości. Pszczelarz nie kradł, a jak ktoś okradł pszczelarza to rękę ucinano. Teraz też tak powinno być... :)



  Współpracują z portalem:

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Morfologia murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Hodowla murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Historia pasieki rodzinnej Netczuków

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu

Nan-e qandi

Konfitura z melona z imbirem i miodem

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Ciasteczka lekko miodowe

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie