Portal Pszczelarski

Fundacja Łąka i Zielony Budżet Obywatelski Lublina 2017

pszczelarstwo lubuskie Fundacja Łąka EkoMiasto pszczoły w mieście rośliny miododajne

Warszawska Fundacja Łąka powstała, ponieważ łąki w coraz większym stopniu znikają z polskiego krajobrazu, ustępując miejsca zabudowaniom i polom uprawnym. Twórcy Fundacji starają się spowolnić ten proces pokazując, jak ważne z ekologicznego punktu widzenia jest istnienie łąk w krajobrazie.

17 stycznia 2017 roku odbyło się spotkanie w Lublinie, w trakcie którego Karol Podyma oraz Maciej Podyma opowiedzieli mieszkańcom miasta o znaczeniu łąk. Pretekstem był Zielony Budżet Obywatelski, w ramach którego mieszkańcy miasta do końca stycznia mogą składać własne projekty. W trakcie spotkania przedstawiono projekt EkoMiasto, czyli przykładowe realizacje do wykorzystania w każdym mieście, takiej jak miejskie łąki z kwiatami oraz miejskie sady. Organizatorzy spotkania są praktykami. W ramach działań "Wieś w mieście to nie obciach" przeprowadzili cykl szkoleń dla urzędników z Wydziałów Ochrony Środowiska oraz nauczycieli, podczas których nie tylko zaprezentowali sposoby wykorzystania łąk, ale także znaczenie pszczół w mieście. Większa ilość skupisk miododajnych roślin to duża szansa na rozwój miejskich pszczół. Tego typu miejsca to z jednej strony tereny rekreacyjne, ale z drugiej – także przestrzeń edukacji i uwrażliwiania na problemy ekologiczne.

Opracowano na podstawie:
Dziennik Wschodni, Porozmawiają o łąkach w mieście. Spotkanie w Lublinie, http://www.dziennikwschodni.pl/lublin/porozmawiaja-o-lakach-w-miescie-spotkanie-w-lublinie,n,1000192866.html, data publikacji: 2017.01.17, data odczytu: 2017.01.17.



Liczba wyświetleń artykułu: 1917

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Żurawina z miodem i wanilią

Ciasteczka lekko miodowe

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę