Portal Pszczelarski

Czy pszczoły są odpowiedzialne za smog? Co miał na myśli Jan Szyszko?

pszczelarstwo w Polsce Jan Szyszko pszczoły a smog zapylanie roślin

Temat smogu w ciągu ostatnich dni pojawia się w mediach bardzo często. Podczas konferencji prasowej na temat smogu, minister środowiska Jan Szyszko wypowiedział zdanie, że: "Na zanieczyszczenie powietrza wpływa także zapylenie naturalne". Internauci zastanawiają się, czy minister obwinia pszczoły i trzmiele o smog. 

Komentarz ministra, umieszczony także na oficjalnym koncie na Twitterze resortu środowiska, wywołał falę pytań. Internauci pytają czym według ministra jest zapylanie naturalne, a także, czy pyłki traw i kwiatów pojawiające się wiosną odpowiadają za smog zimą. Nie mniej wiele było wątpliwości dotyczących domniemanej winy pszczół i trzmieli. Ministerstwo na razie nie odpowiedziało na te pytania. Być może jest to tylko niefortunny skrót myślowy, być może jednak za tym sformułowaniem stoi głębszy kierunek polityki resortu. 

Opracowano na podstawie:
Fakt 24, Ministerstwo środowiska obwinia pszczoły za smog?, http://www.fakt.pl/wydarzenia/polska/ministerstwo-srodowiska-obwinia-pszczoly-za-smog/lp4yext, data publikacji: 2017.01.13, data odczytu: 2017.01.13.



Liczba wyświetleń artykułu: 2172

Komentarze z forum pszczelarskiego

mati 2017-01-19 10:47:35

czasem kompletnie nieruzumiem politykow od kiedy pszczoly moga robic cos zlego



  Współpracują z portalem:

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Kontrola jakości miodu

Skład miodu

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie