Portal Pszczelarski

Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna w Sułkowie przykładem troski o pszczoły

pszczelarstwo małopolskie współpraca rolno-pszczelarska Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna w Sułkowie

Na portalu Wiadomości Rolnicze Polska został zamieszczony reportaż z Rolniczej Spółdzielni Produkcyjnej w Sułkowie, która ma niemalże 40-letnią tradycję w uprawie roślinnej. Dzięki niemu można poznać przepis na pozytywną koegzystencję pszczelarzy i rolników.

Na wysokie plony rzepaku wpływ ma bardzo wiele czynników. Istotne jest także podejmowanie działań zgodnych z naturą, w tym zapylanie upraw za pośrednictwem pszczół. Ryszard Ślepecki, prezes zarządu Rolniczej Spółdzielni Produkcyjnej w Sułkowie, w rozmowie wspomina, że ważne jest stosowanie insektycydów bezpiecznych dla owadów zapylających. Na polach należących do spółdzielni każdego roku wystawiane są ule. Na kwiaty rzepaku stosowany jest środek Mospilan 20 SP, który jest bezpieczny dla pszczół. Jednak mimo wszystko opryski prowadzone są jedynie w nocy, gdy pszczoły zakończą obloty. Takie podejście sprawia, że w trakcie uprawy rolnej nie cierpią owady, a rolnicy i pszczelarze doskonale współpracują.

Opracowano na podstawie:
Wiadomości Rolnicze Polska, Tradycja i nowoczesność, http://www.wrp.pl/tradycja-i-nowoczesnosc/, data publikacji: 2017.01.13, data odczytu: 2017.01.13.



Liczba wyświetleń artykułu: 1596

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Propolis - produkt pszczeli

Pszczelarz, a kto to taki?

Miód - produkt pszczeli

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę