Na obrazku: promocja-mix. Źródło obrazka: Urban S. Marketing produktów spożywczych, Wydawnictwo UE we Wrocławiu, Wrocław 2008, s. 149.
Marketing pszczelarski w teorii – promocja
W warunkach nowoczesnej gospodarki rynkowej nie wystarczy dzisiaj jedynie produkować, trzeba też umiejętnie sprzedać wytworzony produkt. Dotyczy to niemal wszystkich segmentów rynku, także sektora żywności.
Jednym z najważniejszych zasad każdego producenta żywności, w tym także pszczelarza, jest dotarcie z informacją o produkcie do docelowego odbiorcy, czyli tego, który nasz produkt kupi. Promocja miodu i innych produktów z pasieki powinna być prowadzona wielotorowo, z uwzględnieniem środków i możliwości danego gospodarstwa pasiecznego. Większość pasiek w Polsce to małe przedsiębiorstwa, które nie mogą pozwolić sobie na utrzymywanie całego działu marketingu. To dlatego właściciele pasiek w większości na własną rękę promują swój produkt na większą i mniejszą skalę. Skutecznymi narzędzia promocyjne w pszczelarstwie są niemal identyczne, jak w przypadku innych produktów żywnościowych. Ważna jest rozpoznawalna marka, reklama, dobrze prowadzony PR, a to wszystko powinno być połączone ze sprzedażą bezpośrednią i promocja tej sprzedaży. W ten sposób mamy szanse trafić do jak największej grupy odbiorców docelowych. Bardzo ważnym elementem promocji produktów pszczelarskich jest opakowanie – unikalne, odróżniające się na tle produktów konkurencji i przyjazne dla odbiorcy. Wszystkie te działania mają wykreować pozytywny wizerunek producenta miodu (i innych produktów pszczelarskich) w oczach klientów – zarówno tych aktualnych, jak i przyszłych. Pszczelarz musi też pamiętać, by wszystkie te działania nie były jednorazowe, tylko długofalowe – ich brak sprawi, że rynek o nas zapomni. A tę sytuację bardzo szybko wykorzysta konkurencja.
Zobacz również:
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy!
Drogi Użytkowniku,
informujemy, że z dniem 03 października 2015 r. Marcin Balana Grupa Balana z siedzibą w Naramie przeniosła całość prowadzonego Portalu PortalPszczelarski.pl na Jacek Balana EL-TER z siedzibą w Narama 214, 32-095 Iwanowice.
Tym samym od 04 października 2015 r. zmienia się administrator Twoich danych osobowych. Jednocześnie podkreślamy, że zmianie nie ulegną zasady ochrony i przetwarzania Twoich danych osobowych, w tym korzystania z Usług świadczonych w ramach Portalu PortalPszczelarski.pl. Szczegółowe informacje nt. wykorzystania danych osobowych znajdziesz w Regulaminie Serwisu PortalPszczelarski.pl.
Przypominamy, że zawsze masz prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania, a także żądania zaprzestania ich przetwarzania i prawo sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych.
W związku z powyższym prosimy Cię o wyrażenie zgody na zmianę Administratora Danych Osobowych poprzez zaakceptowanie poniższych klauzul:
"Wyrażam zgodę na przejście ogółu praw i obowiązków Marcin Balana Grupa Balana wynikających ze świadczenia na moją rzecz Usług w domenie portalpszczelarski.pl na Jacek Balana EL-TER"
"Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Jacek Balana EL-TER w celach marketingowych."
"Wyrażam zgodę na otrzymywanie na podany adres e-mail informacji handlowej wysłanej przez Jacek Balana EL-TER w imieniu własnym lub na zlecenie jej partnerów."
"Oświadczam, że zapoznałem się i akceptuję treść Regulaminu Konta oraz wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Jacek Balana EL-TER w celu realizacji zamawianych usług."
"Akceptuję Regulamin Konta oraz Regulamin Serwisu PortalPszczelarski.pl i zobowiązuję się do ich przestrzegania."
Jeżeli potrzebujesz czasu na zastanowienie zapoznaj się z poniższą informacją, w terminie 30 dni od wyświetlenia tego komunikatu możesz zrezygnować z korzystania z Usługi realizowanych w ramach Portalu PortalPszczelarski.pl poprzez usunięcie konta. Pamiętaj jednak, że brak reakcji w powyższym terminie będzie równoznaczny z wyrażeniem zgody na wyżej wymienione zmiany.
W przypadku kliknięcia "Rezygnuję z posiadania konta" Twoje konto (a z nim dane osobowe) zostanie usunięte do 24 godzin od momentu przyjęcia zgłoszenia.