Portal Pszczelarski

Rolnictwo miejskie - nowy typ wytwarzania produktów żywnościowych

pszczelarstwo w Polsce rolnictwo miejskie pszczelarstwo miejskie

Coraz wyższy poziom urbanizacji i przenoszenia się ludności ze wsi do miast, powoduje pojawianie coraz większych oznak tak zwanego rolnictwa miejskiego, którego widomą oznaką jest miejskie pszczelarstwo. Zatroszczenie się o uniezależnienie od wsi i jej płodów rolnych obecnie wydaje się być jedynie mrzonką, ale niewykluczone, że w przyszłości ten scenariusz się spełni.

Osoby propagujące rolnictwo miejskie przekonują, że ten typ wytwarzania produktów jest odpowiedzią na wyzwania XXI wieku. Produkcja żywności w miastach minimalizuje koszty związane z transportem i magazynowaniem produktów. Zwolennicy takiego modelu, w tym miejscy pszczelarze przekonują, że tworzone w ten sposób zasoby są ekologiczne i zapewniają maksymalną ochronę środowiska naturalnego. Miejskie pszczelarstwo ma służyć integracji społecznej, a także zwracać uwagę na problemy tych owadów. Podobna idea przyświeca zwolennikom miejskiej produkcji roślinnej i hodowli zwierząt. Miejskie rolnictwo może wpłynąć na obniżenie kosztów produktów spożywczych i w przyszłości pomóc z różnymi problemami (na przykład kurczeniem się powierzchni gruntów rolnych).

Opracowano na podstawie:
Sady Ogrody, Rolnictwo miejskie - chwilowa moda czy niedaleka przyszłość?, http://www.sadyogrody.pl/z_innej_skrzynki/141/rolnictwo_miejskie_chwilowa_moda_czy_niedaleka_przyszlosc,8348.html, data publikacji: 2017.01.11, data odczytu: 2017.01.12.



Liczba wyświetleń artykułu: 1745

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

III Otwarte Forum Pszczelarzy w Legionowie

Polacy chcą chronić pszczoły. 94 proc. uważa to za konieczność

Bee albo nie być... Pszczoła to wyjątek

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Marchewka z jabłkiem i miodem

Łosoś w musztardzie i miodzie

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi