Portal Pszczelarski

Rolnictwo miejskie - nowy typ wytwarzania produktów żywnościowych

pszczelarstwo w Polsce rolnictwo miejskie pszczelarstwo miejskie

Coraz wyższy poziom urbanizacji i przenoszenia się ludności ze wsi do miast, powoduje pojawianie coraz większych oznak tak zwanego rolnictwa miejskiego, którego widomą oznaką jest miejskie pszczelarstwo. Zatroszczenie się o uniezależnienie od wsi i jej płodów rolnych obecnie wydaje się być jedynie mrzonką, ale niewykluczone, że w przyszłości ten scenariusz się spełni.

Osoby propagujące rolnictwo miejskie przekonują, że ten typ wytwarzania produktów jest odpowiedzią na wyzwania XXI wieku. Produkcja żywności w miastach minimalizuje koszty związane z transportem i magazynowaniem produktów. Zwolennicy takiego modelu, w tym miejscy pszczelarze przekonują, że tworzone w ten sposób zasoby są ekologiczne i zapewniają maksymalną ochronę środowiska naturalnego. Miejskie pszczelarstwo ma służyć integracji społecznej, a także zwracać uwagę na problemy tych owadów. Podobna idea przyświeca zwolennikom miejskiej produkcji roślinnej i hodowli zwierząt. Miejskie rolnictwo może wpłynąć na obniżenie kosztów produktów spożywczych i w przyszłości pomóc z różnymi problemami (na przykład kurczeniem się powierzchni gruntów rolnych).

Opracowano na podstawie:
Sady Ogrody, Rolnictwo miejskie - chwilowa moda czy niedaleka przyszłość?, http://www.sadyogrody.pl/z_innej_skrzynki/141/rolnictwo_miejskie_chwilowa_moda_czy_niedaleka_przyszlosc,8348.html, data publikacji: 2017.01.11, data odczytu: 2017.01.12.



Liczba wyświetleń artykułu: 1912

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Propolis - produkt pszczeli

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Pszczelarz, a kto to taki?

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę